Fico és Gyurcsány a szélsőségek elleni fellépésről és a kisebbségek védelméről írtak alá nyilatkozatot

2008. november 15. - 11:57 | Belföld
Robert Fico és Gyurcsány Ferenc közös nyilatkozatot írtak alá Komáromban, amelyben kötelezettséget vállal mind a Szlovák, mind pedig a magyar állam, hogy a szélsőségekkel szemben határozottan fellép, s védelmezi a kisebbségeket.

A nyilatkozat aláírói sürgetik a szélsőséges megnyilvánulások és ideológiák elleni fellépést, valamint kiállnak a nemzeti kisebbségek kulturális és etnikai önazonosságának megőrzése mellett.A dokumentumban nincs szó a két hete történt dunaszerdahelyi DAC-Slovan futbalmeccsen eszközölt rendőri fellépésről.

Szlovákia számára elfogadhatatlan a fasizmus és a szélsőséges eszmék exportja Magyarországról - jelentette ki a szlovák miniszterelnök szombaton Komáromban a magyar-szlovák kormányfői találkozó utáni sajtóértekezleten.

Robert Fico kormányfő felkérte Gyurcsány Ferencet, hogy Magyarország segítsen a probléma megoldásában. Leszögezte: ha valaki Szlovákiában magyar zászlót égetne, azt börtönbe zárnák.

Magyarországot nem elégíti Robert Fico válasza a Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban, és továbbra is úgy gondolja, nincs bizonyíték arra, hogy a rendőrségi fellépés jogszerű és arányos volt a november 1-jei futballmérkőzésen.

Erről Gyurcsány Ferenc beszélt a révkomáromi kormányfői találkozó után. A magyar miniszterelnök  hat javaslatot tett Ficónak, többek közt az anyanyelvi oktatásról. Kezdeményezte, hogy a kisebbségek kezeléséről, jogairól szülessen kódex, és a felmerülő jogsértéseket közös vizsgálattal tisztázzák. Kérte, a szlovák nemzetgyűléstől, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd a vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát tiltó rendelkezést.

mti/para-