Fico-Gyurcsány: Fico visszafogja Slotát

2008. november 15. - 13:34 | Belföld
Megoldjuk a tankönyvek problémáját, és azon leszek, hogy egyik koalíciós partnerem tartózkodjon a magyar politikusokat sértő kifejezésektől – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő Gyurcsány Ferenccel történt szombati találkozója után.

Robert Fico állítása szerint el fog határolódni Ján Slota illetlen kijelentéseitől és el fogja ítélni azokat.

Gyurcsány miniszterelnök meg van róla győződve, hogy Európát a 21. században nem a fasizmus veszélyezteti, mert nincs tér annak kibontakozására, hanem a nacionalizmus és a rejtett sovinizmus. Szerinte hasonlóan, ahogy Szlovákia határozottan fellép a szélsőségesek ellen, a kormányfőnek lépéseket kellene tenni a koalíciós partnerével szemben – mondta Gyurcsány. „Nem mindegy, hogy a nacionalisták az utcákon vagy a kormányban vannak-e. Az utcán való előfordulásuk bárhol a világon előfordulhat, de a kormánytagságuk már nem olyan elterjedt” - nyilatkozta Gyurcsány. Azt is mondta, a szlovák kormány nem csak flörtöl a nacionalizmussal, hanem eljegyezte azt.

A szlovák miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány nem fogadott el egyetlen olyan rendelkezést sem, amely rontaná a kisebbségek helyzetét. „Szlovákiában nincsenek nemzeti gárdáink több mint 2000 taggal – állapította meg Fico. AZ SNS védelmében elmondta, hogy az legalább nincs összeköttetésben szélsőséges szervezetekkel, mint a Fidesz, csak a nemzeti érdekeket védi keményen.

„Megkértem a magyar kormányfőt, hogy kormánya azonnal hozzon olyan biztonsági intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy Szlovákia területére magyar gárdák és nácik járjanak” - állítja Fico, aki egy gyors figyelmeztetési rendszert javasolt a két ország titkosszolgálata és rendőri testülete között.

Robert Fico ezen kívül hangot adott kifogásának a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával kapcsolatban, amely a magyar parlament mellett működik és határon túli képviselők a tagjai.

Gyurcsány Ferenc azt javasolta szlovák kollégájának, hogy 2009 első félévében találkozzanak újra Budapesten. A magyar miniszterelnök ezt a szombati révkomáromi közös sajtótájékoztató végén jelentette be, miközben kezet fogott a szlovák kormányfővel. Gyurcsány Ferenc az MTI azon kérdésére, hogy megnyugtatónak tartja-e a Robert Ficótól kapott válaszokat, illetve előremutatónak ítéli-e a megbeszélést, azt felelte: most már jobban ismerik egymás álláspontját. Arra a kérdésre, hogy a Dunaszerdahelyen történtek ügyében lép-e a továbbiakban a magyar kormány, úgy válaszolt: ezen még gondolkodniuk kell.

SITA/MTI/para