Megkezdődött Fico és Gyurcsány a munkatalálkozója

2008. november 15. - 10:21 | Belföld
Négyszemközti megbeszéléssel, a programhoz képest pár perc késéssel kezdődött meg szombaton délelőtt a magyar-szlovák kormányfői találkozó a révkomáromi városházán.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és kíséretét Robert Fico szlovák kormányfő és Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere fogadta az épület előtt. A magyar delegáció tagja többek között Göncz Kinga külügyminiszter és Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet.

A két miniszterelnök kézfogással üdvözölte egymást, amit tapssal nyugtázott a Klapka téren egybegyűlt, néhány száz érdeklődő. A városháza környékét biztosító rendőrök között látható volt Szlovákia országos rendőr-főkapitánya is, ami a biztosítás magas szintjére utalt.

Az MTI úgy tudja, hogy az előzetes tervek szerint a magyar és a szlovák kormányfő nagyjából fél órán át egyeztet négyszemközt, majd fél tizenegytől a városháza dísztermében tart megbeszélést a két delegáció. Szlovák részről a küldöttség tagja a külügyminiszter, Ján Kubis, valamint a budapesti szlovák nagykövet.

Az előzetes információk szerint Gyurcsány Ferenc és Robert Fico fél tizenkettőkor tart közös sajtótájékoztatót a városházával szemben lévő tiszti kaszinó épületében.

Gyurcsány Ferenc korábban kifejtette: a két kormánynak világos megállapodást kell kötnie a jövőre vonatkozóan, amelyben rögzíteni kell: nyugalomra és békére van szükség, a nemzeti kisebbségeknek pedig fontos összekötő és pozitív szerepük van. További pontként fogalmazta meg, hogy a két ország együttműködik a fejlesztések területén, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne a szélsőségesek alakítsák a politikáját.

A kormányfő azt is várja, hogy szombatra meglesz a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtek szlovák vizsgálati eredménye. Pozsony ugyanis máig nem adott meggyőző bizonyítékokat arra, hogy a rendőri beavatkozás indokolt volt.m

A tervek szerint a két a kormányfő megállapodást ír alá, amelynek tartalmát már napok óta egyezteti a két kabinet.

mti/para