A Szlovák Nemzeti Párt továbbra is azt szajkózza, Szlovákia szuverén állam, de ezt Magyarország nem ismeri el

2008. november 15. - 16:10 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Párt értékeli, hogy létrejött a szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó.

A  találkozásnak megvolt a jelentősége, de Szlovákia és Magyarország kapcsolata nincs előbbre – jelentette ki Anna Belousovová, az SNS alelnöke. A magyar kormányfő kemény követelései szerinte bizonyítják, hogy az MKP fellépése Budapest törekvéseit jelentik a szlovák politikai palettán.

A nacionalista párt azt várja el Magyarországtól, hogy jogilag is rendezze a szélsőségek, az idegengyűlölet és a fasizmus tiltását.

Az SNS szerint a találkozó megerősítette, hogy Szlovákia szuverén állam, amely nem enged semmiféle diszkriminációnak. „Civilizált, kulturált európai ország vagyunk, amely egyre jobb körülményeket biztosít a polgárainak és a kisebbségeinek, és eltérően Magyarországtól gazdaságilag és politikailag is stabil. Anélkül, hogy alárendelné magát a magyar követeléseknek, amelyek Szlovákia belső ügyeibe avatkoznak“ – mondta az SNS alelnöknője, Belousovová.

Szerinte azért áll még hosszú út a szlovák-magyar kapcsolatok javítása előtt, mert Magyarország nem érti meg, hogy Szlovákia önálló állam, amelynek jogában áll saját politikájához a saját területén belül. Szerinte ezt az álláspontot közvetítette Gyurcsány Ferenc a mai találkozón.

SITA/para