Gyurcsány levelet írt Ficónak

2008. november 16. - 12:04 | Belföld
Levélben fordul Robert Ficohoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amelyben azt kéri a szlovák miniszterelnöktől, hogy a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról folytasson le egy, a rendőrségtől független vizsgálatot, ennek eredményét pedig küldje meg Magyarországnak.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a szlovák félhez várhatóan kedden megérkező a levélben hivatalosan is azt kéri, hogy Robert Fico folytasson le a szlovák szabályozásnak megfelelő, de a rendőrségtől független vizsgálatot.  Ezt követően "értékelje a helyzetet, vegye számba a bizonyítékokat, indokolja a fellépés jogosságát, a mögötte álló jogszabályi tényeket, ezt foglalja össze egy jelentésbe és küldje meg a magyar félnek". A kormányfő leszögezte: ha a válasz megérkezik, azt a magyar kormány nyilvánosságra hozza.

A levélben Gyurcsány Ferenc megismétli Magyarország hatpontos, a szombati magyar-szlovák találkozón is elhangzott javaslatcsomagját.  Robert Ficót a magyar kormányfő arról is tájékoztatja, hogy ha kell, törvénymódosítást kezdeményez a véleménynyilvánítás alapvető szabadságjogának megőrzése mellett. A cél: csökkenjen annak a veszélye, hogy a magyar nacionalizmus és radikalizmus átléphesse az országhatárt.

"Elismertük Szlovákia jogát, hogy azt kérje tőlünk, tartsuk távol saját szélsőségeseinket" - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a szombati magyar-szlovák kormányfői találkozó után "három tapasztalattal lettünk gazdagabbak". Az első szerint a szlovák kormány megelégszik azzal, hogy a szlovákiai magyarság helyzete ne legyen rosszabb annál, mint amikor Robert Fico kormányt alakított. A miniszterelnök szerint azonban a szlovákiai magyarság ennél többet érdemel.

A miniszterelnök szerint a második tapasztalat az, hogy a hazai szélsőjobboldali, radikális, nacionalista, félfasiszta szervezetek kárt okoznak Magyarország nemzetközi tekintélyének és kifejezetten kárt okoznak a határon túli magyar közösségeknek. Hozzátette: ezzel lehetőséget, apropót és ürügyet teremtenek, hogy a szomszédos országok nacionalistái, és időnként kormányzati tényezői rájuk hivatkozva utasítsanak el fontos intézkedéseket, vagy próbáljanak meg egyenlőségjelet tenni a magyar és valamely szomszédos országban tapasztalható viszonyok közé.

A harmadik tapasztalatról Gyurcsány Ferenc azt mondta: kétségtelen, hogy Szlovákia helyenként demonstratív módon is határozottan lép fel a szlovák fasisztoid csoportocskákkal szemben. Mindeközben azonban adós marad, hol vizsgálattal, hogy meggyőző vizsgálati eredménnyel olyan kérdésekben, ahol felvetődik, jogsérelem történt magyar emberek rovására - tette hozzá a kormányfő, aki szerint ilyen ügy a Marina Hedvig-ügy és a dunaszerdahelyi incidens is.

A miniszterelnök szerint a három tapasztalatból következnek a tennivalók. Gyurcsány Ferenc megismételte azt a hatpontos javaslatcsomagot, amelyet a magyar fél szombaton ismertetett a szlovák kormányfővel. E szerint mindkét kormány vállaljon garanciát arra: a kisebbségi oktatás és kultúra intézményeit megkülönböztetett figyelemmel segíti és támogatja. Ennek részeként a szokásosnál és átlagosnál több támogatást juttat nekik, és igényeiket pozitív megkülönböztetésben részesíti. Magyarország az erről szóló jogszabályjavaslatokat 30 napon belül elkészíti - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

A magyar javaslatok között szerepel, hogy mindkét országban tegyék lehetővé, hogy a kisebbségi oktatási intézmények szabadon használhassák a másik országban kiadott tankönyveket.

A kormányfő kezdeményezte azt is, hogy a két ország politikusai fogadjanak el nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, és állítsanak fel paritásos alapon becsületbíróságot. A kormányfő szerint e fórumon a felmerülő nemzeti, nemzetiségi sérelmeket közös vizsgálattal tisztázhatnák.

A magyar fél azt is javasolta, hogy bármelyik ország kezdeményezhessen közös vizsgálatot, ha úgy ítéli meg, hogy a másik ország területén nemzeti, nemzetiségi, kisebbségi élethelyzettel kapcsolatos jogsérelem gyanúja vetődik fel.

A miniszterelnök azt is kérte a Szlovák Nemzeti Tanácstól, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd a vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát korlátozó rendelkezést.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, felkérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságával együttműködve az elmúlt évek hazai jogalkotási, alkotmányossági vitáinak számbavételével és az új konfliktusok lényegének megismerésével tegyen javaslatot a kormánynak, milyen módon lehet gátat vetni annak, hogy a hazai radikális, szélsőséges mozgalmak rombolják Magyarország tekintélyét, és ürügyet szolgáltassanak a régióban Magyarország elleni fellépésre.

Magyarország a szombati találkozón világosan, európai módon kiállt az ország érdekei mellett, és a két fél jobban megismerte egymást, valamint a találkozó újabb cselekvést generált - foglalta össze a kormányfői találkozót Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: fontos, hogy a két ország vezetése a következő év első felében Budapesten egy hivatalos munkatalálkozón vegyen részt.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: a parlament külügyi bizottságának elnökét folyamatosan tájékoztatták a szombati találkozón történtekről, amelyen Robert Fico a hatpontos javaslatcsomagról azt mondta, megfontolják és megvizsgálják a felvetéseket.

(MTI)