Fedor Gál: A forradalom a demokrácia előtt nyitott kaput

2008. november 17. - 11:35 | Belföld
A Nyilvánosság az Erőszak Ellen egyik alapítója, Fedor Gál szerint nyolcvankilenc novembere az emberek egyéni szabadságát hozta el, és leszámolt a szocializmus illúzióival.

Gál úgy véli, a rendszernek buknia kellett, mert már nem tudott mit nyújtani az embereknek. "Az utópiák papíron úgy ahogy kinéznek, ám a valóságban horrorrá változnak" -tette hozzá. A kapitalizmus szerinte a magántulajdonhoz való jogot hozta vissza, a szabad információáramlást, a nyitott társadalmat, a demokráciát, a vállalkozás jogát. Aki azt hiszi, hogy nyolcvankilenc előtt jobb volt vagy nem vette észre, mi történt nyolcvankilencben, az idióta -mondta Fedor Gál.


Fedor Gál szerint a társadalom egy része azért is gondol pozitívan a nyolcvankilenc előtti időszakra, mert egzisztenciális gondokkal küzd. Nyolcvankilenc előtt a kommunista hatalomtól való frusztráltság volt jellemző, a forradalom után a demokrácia eufóriája jött, most megint frusztráltság van, de személyes, egzisztenciális okokból. Az egzisztenciális biztonságért való aggódás miatt. Gál szerint ez azért is van, mert a negyven évig uralkodó rezsim mindenkit megmérgezett, akár kommunista volt, akár nem, sőt még a gyerekeket is.

Fedor Gál szerint még a forradalmárok gyermekei is fertőzöttek ilyen szempontból, a különbség, hogy a méreg bennük már nem olyan erős. Mármint a kommunizmus és szocializmus mérge. Ugyanakkor Fedor Gál hozzátette, hogy a mai fiataloknak nyolcvankilenc már olyan távol esik, mint például az SZNF vagy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom. Nekik ez már történelem. De a politika nekik is megoldandó probléma, ahogy a fiatal angoloknak, amerikaiaknak. A fiataloknak ugyanis szükségük van a saját lázadásra, arra, hogy apáikkal szemben is megfogalmazzák magukat, a maguk értékrendjét.SITA, -para