Szlovák gárdisták masíroztak Pozsonyban

A héten feloszlatott Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitosť) néhány száz tagja és szimpatizánsa masírozott ma Pozsony belvárosában szabadságot követelve a nacionalistáknak.

A szélsőégesek jelszavakat skandáltak a jelenlegi kormány és rendőrség ellen, valamint szabadságot követeltek a nacionalistáknak. A rendőrség nem lépett közbe, mert vezetőségük szerint a menet legális volt és nem sértettek közrendet. Ellenkezőleg, a rendőrök utakat zártak le a haladási útvonalukon. Mintegy két órán keresztül kiabálták jelszavaikat a cseh, fiatal, hasonló gondokozásúakkal kiegészült csoportok.

Általában fekete ruhában jelentek meg, szónokaik azt kérdezték, miért nincs a 89-ben beígért szólásszabadság az országban. A Smert bolsevista, a HZDS-t pedig tolvaj pártnak minősítették. A Pozsony utcáit fekete öltözékben, de nem az ismert egyenruhájukban járó szélsőségesek szabadságot követeltek a betiltott Szlovák Testvériségnek, szidalmazták a "totális államot" és a kormányt, mondván, hogy nem volt rendszerváltás, mert a jelenlegi kormányerők az egykori "bolsevik tolvajok" örökségét viszik tovább.

Stanislav Jankovič, az országos rendőrfőkapitány helyettese elmondta, hogy a felvonulás nem ütközött törvénybe, mivel azt nem a feloszlatott szervezet, hanem egy személy jelentette be. A demonstrálókat figyelte a rendőrség és megerősítették soraikat.

Egy cseh személyt letartóztattak fasiszta eszmék propagálása miatt, őt évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

sme.sk/para