Kis előrelépés – lehet

2008. november 18. - 21:59 | Belföld
Múlt szombat reggel a Duna két partján levő Komárom megszokott hét végi életét élte. Mindössze az utcákat és a járókelőket szemmel tartó sok rendőr jelezte, hogy valami rendkívüli, méghozzá magyar--szlovák kormányfői találkozó készül.

Gépkocsimmal végigjárom Dél-Komáromot, s megnyugvással veszem tudomásul, hogy a szélsőségesek ma szabadnapot vettek ki. Ideát vagy kétszázan gyülekeznek a Klapka téri kordon mögött. Békés, kíváncsiskodó emberek, kivéve néhány izgágát. Két feliratot látok: Akadálymentes Európáért! – olvasom az egyiken, a másik már vitatható: Stop mďarskej agresivite! Vagyis állítsák le a magyar agresszivitást. Három idős ember tartja magasra, miközben szlovák zászlót lobogtatnak. Senki sem törődik velük. Nem sokkal háromnegyed tíz előtt megérkezik Róbert Fico, akit Bastrnák Tibor polgármester fogad. A szlovák kormányfő tekintetével végigpásztáz a tömegen, rideg tekintetekkel találkozik. Némi késéssel megjön Gyurcsány Ferenc is. Nagy taps fogadja, amint kilép a gépkocsiból. Üdvözlések, kézszorítások, aztán elrobognak a városházára.

Másfél óra feszült várakozás kezdődik. Több száz újságíró igyekszik friss információkhoz jutni. Kitartóan küldik az érdeklődő SMS-eket a szóvivőknek, a küldöttség tagjainak, de sokáig semmi hír. Aztán felmorajlik a tudósítók tábora: egy órával tovább tart az eszmecsere. – Jó jel – állapítjuk meg. Nem sokkal dél után mozgolódni kezdenek a biztonságiak. Érkeznek a Tiszti Pavilonba a kormányfők. Méghozzá vágtató tempóban: Göncz Kinga és Ján Kubiš szinte lohol utánuk.

Eredetileg fél órára tervezték a sajtótájékoztatót, másfél lett belőle. Zúdítják felénk az információkat. Gyurcsány Ferenc szerint az eszmecsere azért volt fontos, mert jobban megismerték egymás álláspontját. Róbert Fico azt emelte ki, hogy a négyszemközti megbeszélésen, majd pedig a küldöttségek tárgyalásán kertelés nélkül megnevezték azokat a problémákat, amelyek a feszült szlovák-magyar poltikai kapcsolatok okozói.

Ezután a hosszas kormányfői monológokból kiderül, hogy számos kérdésben nem közeledtek az álláspontjaik. A magyar miniszterelnök megengedhetetlennek nevezte, hogy magyar szélsőségesek provokáljanak Szlovákiában, odahaza pedig a szomszédos országot gyalázzák és zászlaját égessék. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek a megnyilvánulásoknak a társadalmi veszélye minimális. Különbséget kell tenni a társadalom peremén tevékenykedő csoportok és olyan nacionalista párt között, amely a kormányban tevékenykedik. „Sokan úgy látjuk, hogy a jelenlegi szlovák kabinet már nemcsak flörtöl, hanem el is jegyezte magát a nacionalizmussal“ – szögeze le Gyurcsány Ferenc.
Erre Fico azt felelte, hogy a kormánya a választópolgárok akaratából alakult meg, s a koalíció legitimitását sem Brüsszel, sem Washington, sem Moszkva, de még Budapest sem vonhatja kétségbe. „A Szlovák Nemzeti Párt nyíltan és keményen érvényesíti a nemzeti érdekeket, de a magyarországi Fidesszel ellentétben nem közösködik semmiféle félkatonai szervezettel. Ugyanakkor igyekszem majd rávenni Ján Slotát, hogy ezentúl ne sértegesse a magyarságot és a magyar politikusokat“ – tette hozzá. Közölte azt is, hogy Szlovákiában határozottan fellépnek a szélsőségesek ellen. „Gyors döntéssel feloszlattuk a Slovenská pospolitosť (Szlovák Testvériség) civil szerveződést, s ha valaki magyar zászlót égetne a pozsonyi nagykövetség előtt, akkor azonnal börtönbe kerülne“ – hangoztatta a szlovák miniszterelnök, mire magyar partnere hozzátette: örömmel töltené el, ha ilyen határozottan és gyorsan kiderítenék, kik bántalmazták két és fél évvel ezelőtt Malina Hedviget.

A sajtótájékoztató után Róbert Fico elrobog újabb műfüves pályát avatni, Bánra (Bánovce nad Bebravou). Gyurcsány Ferenc pedig az Európa Szálló különtermében személyesen tájékoztatja a munkatalálkozóról a Magyar Koalíció Pártjának vezetőit. A magyar küldöttség ezután a dél-komáromi Park étterembe hajtat, ebédelni. Mielőtt asztalhoz ülnének, megkérdem a magyar kormányfőt: történt-e előrelépés? „Egy lépést tettünk előre és sok van még hátra. A munkatalálkozó után talán jobban értjük egymást, ami csupán előfeltétel, mert a párbeszéd is fontos, de annak értékét majd az dönti el, hogy milyen tettek következnek“ – válaszolja. Visszafelé tartva látom, hogy kiürült a Klapka tér. Az András-napi vásáron viszont nagy a zsivaj. Sóhajtok egyet: milyen jó is lenne, ha ilyen gondtalan jókedv jellemezné ismét a magyar-szlovák kapcsolatokat.

Sz. J.