Ficóék nem teljesítik Gyurcsány kéréseit

2008. november 19. - 10:30 | Belföld
Bár Robert Fico komrányfő megígérte, hogy speciális bizottság foglalkozik majd Gyurcsány Ferenc és a magyar kormány javaslataival, valószínűsíthetően, nem teljesítik azok többségét.

Dušan Čaplovič kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a legtöbbet közülük már vagy most teljesítik, vagy elfogadhatatlanok. Nem fognak magyarországi tankönyvekből tanítani a kisebbségi iskolákon, nem vonják vissza más nemzetek zászlóinak tiltására vonatkozó törvényüket, és nem látnak okot arra sem, hogy kisebbségekkel foglalkozó ombudsmant nevezzenek ki, ahogy az Magyarországon van.

Magyarországon négy ombudsman van, egyik felelős a kisebbségi ügyekért. Nála lehet panaszt tenni, ha a kisebségeket sértés éri, és általa kereshetnek megoldást a helyzetre, ahogy az történt a pilisszentkereszti ügy kapcsán is.

Mérlegelik a közös nemzeti és nemzetiségi viselkedési kódex és az annak megsértését kivizsgáló becsület bíróság létrehozását.

Ján Mikolaj sem akar engedményeket a tankönyvekkel kapcsolatban annak ellenére, hogy a kormányfő ígéretet tett, hogy a helyzetre olyan megoldást találnak, ami mindenkinek megfelel majd. Szerinte már eléggé kompromisszumos megoldás a legutóbbi javaslata is, miszerint a földrajzi nevek először szlovákul, majd magyar nyelven kiragozva szerepeljenek. Az MKP javaslata szerint viszont először magyarul, majd zárójelben az állam nyelvén lennének feltüntetve. 

Bizonyára a DAC-Slovan meccsen történtek további kivizsgálására sem kerül sor. A TA3 hírtelevíziónak Robert Fico elmondta, számára elegendő az ügyész véleménye, miszerint a beavatkozás a törvényes volt. 

Sme.sk/para