HZDS: Szó sem lehet a szlovákon kívül más nyelvű földrajzi megnevezésekről!

2008. november 22. - 15:47 | Belföld
PŐSTYÉN – Kizárólag szlovák nyelven javasolja a földrajzi nevek használatát a szlovákiai magyar iskolákban használatos tankönyvekben a Mečiar-féle ĽS-HZDS.

 

A kormánypárt országos tanácsának pőstyéni ülése után Marián Klenka, a tanács elnöke tájékoztatott a döntésről.

Klenka közölte, amennyiben a parlamentbe olyan javaslat kerülne, amely szerint a szlovákon kívül egyéb nyelven is fel kell tüntetni a földrajzi megnevezéseket, a párt képviselői nem támogatják azt. „Képviselői frakciónk tagjai úgy szavaznak majd, hogy döntésükkel ne támogassanak olyan törvényt, amely ellentétes a jelenleg érvényes szabályozással. Ha ilyen módosító javaslat kerül előterjesztésre, akkor nem megy át. Ha mégis átmegy, a ĽS-HZDS támogatása nélkül“ – jelentette ki Klenko.

Az ülésen jelenlevők megegyeztek abban, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok nem földrajzi nevek használata miatt problematikusak, hanem bizonyos magyar politikusok radikalizmusa miatt. „Ez a radikalizmus összefüggésben lehet a pénzügyi válsággal. Bizonyos magyar politikusok ilyen módon igyekeznek róla elterelni a figyelmet“ – így Klenko, szinte szó szerint Ján Slotát idézve, szombaton ugyanígy a magyarországi válságot emlegette, s arról beszélt, a válság miatti figyelemelterelést szolgálja a magyarországi radikálisok aktivizálódása.

sita/para