Berényi: Az MKP el tudja képzelni a KMKF státusának bizonyos módosítását

2008. november 23. - 09:45 | Belföld
A Magyar Koalíció Pártja el tudja képzelni a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma (KMKF) státusának bizonyos módosítását és kész arra, hogy ebben az irányban hatást gyakoroljon a magyar parlamentre - jelentette ki Berényi József, a párt parlamenti képviselője szombaton egy rádiós vitaműsorban. Kijelentését nem részletezte.

Rafael Rafaj, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője Berényire reagálva úgy vélte: ha a fórum formája meg is változna, a lényege nem. A nemzetközi szabályok nem engedélyezik, hogy az egyik ország alkotmányos tényezője politikailag kétlaki legyen és egy másik országgal szemben is elkötelezettséget vállaljon. Rafaj szerint a KMKF sérti Szlovákia egységét.

A KMKF-fel szembeni fenntartásainak adott hangot Daniel Lipšic, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke is. "Nincs rendjén, hogy Duray Miklós eljár a magyar parlament külügyi bizottságának üléseire. Ő a szlovák parlament képviselője, s a szlovák adófizetők pénzéből fizetik" - jelentette ki az ellenzéki politikus. Úgy vélte: a problémákat Szlovákiában kell megoldani, s nem kivinni a nemzetközi színtérre.

mti/para