A függetlenek és a SMER sikerét hozták az időközi polgármester-választások

2008. november 23. - 11:51 | Belföld
A független jelöltek és a kormányzó Smer sikerét hozták a hétvégi időközi polgármester-választások. Néhány településen helyi önkormányzati képviselőket is választottak.

Szlovákia-szerte összesen húsz településen voksoltak szombaton. Öt-öt helyen a független jelöltek, illetve a kormányzó Smer győzött, míg két helyen a Néppárt adja a polgármestert. A többi polgármesteri bársonyszéken hét párt és pártszövetség osztozik, így a Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyik jelöltje is győzött.

Az időközi polgármester-választásokat többnyire az eddigi tisztviselők elhunyta vagy lemondása miatt írták ki. Három településen azért volt választás, mert a 2006-os voksolás eredményét az alkotmánybíróság megsemmisítette.

Ez történt Rimaszécsen is, ahol 2006-ban a Magyar Koalíció Pártja (MKP) által támogatott Stubendek Márta győzött. Az akkori eredményt az alkotmánybíróság választási csalás miatt megsemmisítette. A mostani voksoláson azonban 516 szavazattal ismét Stubendek Mártát választották meg polgármesterré.  Az 1299 választásra jogosult polgárból 993 járult az urnákhoz. A helyi képviselőtestületben is többsége lesz az MKP-nek: kilencből öt mandátumot a magyar párt szerzett meg - így a SITA hírügynökség.

(mti)