Nyelvrendőrséggel fenyegetnek

2008. november 24. - 16:47 | Belföld
Az államnyelvről szóló törvénymódosítás tárcaközi egyeztetésének leállítását követeli a kulturális minisztériumtól a Magyar Koalíció Pártja.

Az elképzelés szerint csak szlovákul szabadna használni a földrajzi neveket, szankcionálnák a jogszabály megsértését és nyelvrendőrök lépnének működésbe.

Az MKP tiltakozik a törvénymódosító tervezet ellen, amely jelenleg tárcaközi egyeztetésen van. Egyúttal arra hívják fel a kormányt, hogy ne szítsa átgondolatlan lépésekkel a szlovák-magyar feszültségeket. Az MKP ugyancsak azt kéri az SNS tervezetável kapcsolatban, amely súlyosan sértené az önkormányzatiságot, hogy azt vonják vissza. A nemzeti párt szerint a minisztériumnak és az állami szerveknek kellene eldönteni, hol milyen szobor állhat.

Az irodalmi szlovák nyelv megsértését a Smer-fémjelezte kulturális tárca elképzelése szerint 2009. július 1-től kellene büntetni. Egy hasonló rendelkezést 1999-ben törölt el a Dzurinda-kormány az államnyelvről szóló törvényből. A legerősebb kormánypárt elképzelése szerint most újra bevezetnék a nyelvrendőrökt, akik 100 – 5000 euróra (3000 – 150 000 koronára) büntethetnék a törvényszegőket, vagyis akik pl. magyarul vagy más nyelven használnák a földrajzi neveket, vagy ha pl. az idegen nyelven szóló felirat nagyobb lenne a szlovák megfelelőnél.

SITA/para