Berényi meglepődött, hogy az MKP a tudta nélkül, nyilatkozatban cáfolja őt

2008. november 25. - 19:30 | Belföld
A Magyar Koalíció Pártjának vezetése kedden nyilvánosan megerősítette, hogy a párt viszonyulása a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumához (KMKF) változatlan, a fórumot a magyar-magyar kapcsolatrendszer fontos elemének tartja, s munkájában a jövőben is részt kíván venni.

Az MKP ezt azért tartotta szükségesnek leszögezni, mert az elmúlt napokban félreérthető információk jelentek meg az MKP viszonyulásáról a KMKF-hez - áll a párt közleményében, amelynek másolatát az MTI prágai irodája is megkapta.

"Az MKP vezetése szükségesnek tartja újra leszögezni, hogy a párt viszonyulása a KMKF-hez változatlan. Az MKP a magyar-magyar kapcsolattartási rendszer fontos multilaterális elemének tartja a KMKF-et, amelynek munkájában a párt parlamenti képviselői a jövőben is részt fognak venni. Az MKP nem kíván semminemű javaslattal élni a KMKF státusát illetően, s nemzetpolitikai kérdésekben fontosnak tartja az együttműködést a Magyar Országgyűlés minden pártjával" - olvasható a közleményben.

"Az elmúlt napokban félreérthető információk jelentek meg az MKP viszonyulásáról a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumához. Az MKP sajnálattal állapítja meg, hogy Szlovákiában a kormánykoalíció pártjai hisztériát keltettek a KMKF tevékenységével kapcsolatban. Ez a hisztéria a szlovákiai nacionalista politikáról lett volna hivatott elvonni a figyelmet. Az MKP a KMKF-hez való viszonyulást nem szlovák-magyar kérdésként tartja számon, hiszen a KMKF munkájában nem csupán a Magyar Országgyűlés és a szlovák parlament képviselői vesznek részt, hanem más országok képviselői is. Az MKP szerencsétlennek tartja a szlovák parlament KMKF-fel kapcsolatban elfogadott határozatát, annak tartalmát irrelevánsként értékeli. Az MKP véleménye szerint az esetleges problémákat nem parlamenti hisztériával, hanem tárgyalásokkal kell megoldani" - mutat rá a szlovákiai magyar párt vezetése.

Berényi József, az MKP elnökhelyettese, parlamenti képviselője szombaton egy pozsonyi rádiós vitaműsorban jelentette ki, hogy a párt el tudja képzelni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma státusának bizonyos módosítását, és kész arra, hogy ezért tegyen is. Nyilatkozatát a képviselő nem pontosította. A szlovák politikai pártok gyakorlatilag egységesen bírálják a KMKF-et, s helytelenítik, hogy a szlovákiai magyar parlamenti képviselők részt vesznek munkájában.

Berényi József, aki kedden este tért haza külföldről, a Paramétertől értesült, hogy az MKP kommünikében cáfolja az ő szombati kijelentését, amit furcsának és érthetetlennek tartott. Közölte továbbá, hogy a KMKF-státusával kapcsolatos szombaton elmondott véleményét fenntartja: „Szerintem igenis módosítani kellene a magyar Országgyűlés határozatát, amellyel szentesítette a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, mint állandó intézményét. Mégpedig úgy, hogy a határozatban is szerepeljen, a KMKF egy tanácsadó testületként működik, amelynek nincsen nemzetközi jogi relevanciája. Ezzel a módosítással ki lehetne fogni a szelet a szlovák nacionalisták vitorlájából és nemzetközi színtéren sem lenne vitatható a KMKF létezése“ – jelentette ki Berényi.

mti/para