Befagyasztották a politikusi béreket

2008. november 26. - 12:02 | Belföld
A parlament elfogadta a jövedelemadóról szóló törvényt érintő módosító javaslatot, amellyel a jövő évre befagyasztották bizonyos személyek bérét.

Az államfő, a szlovák parlamenti és euroképviselők, a miniszterek, olyan személyek, akik fizetése a képviselőkétől függ, az államigazgatási szervek elöljárói jövőre ugyanannyit fognak keresni mint az idén. A módosító javaslatot bírálta az ellenzék, többek között azért, mert a módosítás nem érinti a Szociális biztosító fejét, az állami egészségbiztosítók igazgatóit, polgármestereket, bírókat, vagy ügyészeket.

A kormány javaslata bevezeti a legkevesebbet keresők prémiumait. Ebből a legjobban a minimálbér felétől annak teljes összegét keresők profitálhatnak leginkább. Ha a minimálbér jövőre 8690 koronára (288,46 €) emelkedik, ahogy azt a minisztérium előrejelezte, akkor az alkalmazotti prémium 209 korona (6,94 €) lenne maximálisan. De mivel a munkaügyi minisztérium már előterjesztette 8900 koronás (295,43 €)minimálbérről szóló javaslatát, a prémium értéke havi 209 korona (6,94 €) alá süllyedhet.

A legerősebb ellenzéki párt javaslatát, miszerint a jövedelemadó 19-ről 16%-ra csökkenne, elutasította a parlament. Ivan Štefanec szerint ez az intézkedés növelné a vállalkozók aktivitását és az ország attraktivitását a külföldi befektetők számára. 

SITA/para