Csáky összetépte Fico tűzszüneti ajánlatát?

2008. november 26. - 09:59 | Belföld
Nem volt hosszú életű az a tűzszünet, amelyet Robert Fico szlovák miniszterelnök ajánlott fel Gyurcsány Ferenc kormányfőnek és Csáky Pálnak - írta  szerdán a Pravda napilap, amely kommentárjában ezt nem a szlovák vagy a magyar kormánynak rótta fel, hanem az MKP hibájának tulajdonította.

A pozsonyi lap szerint Csáky ezeket a javaslatokat (kompromisszum a tankönyvügyben) elutasította, s újra támadni és provokálni kezdett. Az MKP európai parlamenti képviselői csütörtökön nyílt levelet intéztek Hannes Swobodához, az Európai Szocialisták alelnökéhez, amelyben panaszkodnak a Fico kormány kemény kisebbségellenes politikájára. Szerintük a szlovákiai helyzet vészes: rámutattak a megvert magyar szurkolókra, s a belügyminisztérium azon rendeletére, amellyel elutasította egy, az egész Kárpát-medencében működni kívánó civil szervezet bejegyzését. Végezetül azt sem felejtették el hozzátenni, hogy az autonómiáról szóló vitát teljesen legitimnek tekintik... "Csáky pártja ezzel széttépte és a szemétkosárba dobta mindazt, amiben Fico és Gyurcsány megegyeztek" - írja Dag Daniš, a lap kommentátora.

A szerző szerint "az MKP vezetői ezzel világosan kinyilvánították, hogy nem akarnak megegyezést, tűzszünetet és együttműködést, hanem a konfrontáció" a céljuk.  Ezt bizonyítja a szombati Magyar Hírlap cikke a Csákyt és Durayt ért fenyegetésekről - mutat rá a szerző. Megjegyzi: a Magyar Hírlap közel áll a nacionalista ellenzékhez. Ebben az újságban Csáky már szeptemberben hazugságot terjesztett, amikor azt mondta, hogy a szlovákiai magyaroknak félteniük kell életüket. Ez a lap jelentette meg röviddel a Fico-Gyurcsány találkozó előtt Duray felhívását, hogy a szlovákiai magyarokat az Európai Unió védelme alá kellene helyezni. Mindez nyilván azért van a Pravda kommentárja szerint, hogy a magyarok - és Hannes Swoboda - ne kételkedjenek abban, hogy a szlovákiai magyarság vezetőit terrorizálják...

"Máskülönben a Swobodához intézett nyílt levélben az MKP leginkább azon háborodott fel, hogy Brüsszelben (a pártot) gyakran a (Ján) Slota Szlovák Nemzeti Pártjához (SNS) hasonlítják. ...Azok után, amit az MKP vezetői műveltek az utóbbi hónapokban, egy kis pontosításra lenne szükség: Csáky (és Duray) MKP-je ma sokkal rosszabb, mint az SNS. Slota bután, időnként, s ügyetlenül provokál és terjeszti a gyűlöletet. Csáky provokációi és gyűlölködése viszont átgondolt, célirányos és főképpen sikeres" - szögezi le a szlovák napilap kommentárjának szerzője.

MTI/para