Lipšic támadja az autópályákról szóló törvény módosítását

2008. november 26. - 10:52 | Belföld
Daniel Lipšic (KDH) kritizálta, hogy a kormány az autópályaépítés meggyorsítása érdekében szélesítené az ezzel kapcsolatos törvény intézkedéseit, mivel azt az ellenzék az Alkotmánybíróság elé terjesztette.

Szerintee nem helyes, ha a kormány olyan törvényt akar bővíteni, amelyről a bírák még nem döntöttek. Az alkotmányellenességet ezzel szerinte nem szüntetik meg, hanem épphogy kihangsúlyozzák. Lipšic elmondta, hogy a koalíció ezzel a törvénnyel bizonyítja, hogy hülyének nézi az embereket, akik képtelenek dönteni a saját tulajdonukról. Alapvető jogot, a tulajdon jogát sérti szerinte az autópálya- és autóútépítésnél való egyszeri rendkívüli intézkedésről szóló törvényjavaslat.

Az ellenzék januárban támadta meg az Alkotmánybíróság előtt a törvényt, amely azonban ezidáig nem foglalkozott vele. Az ellenzéki pártok kifogásolják, hogy a törvény megengedi a rendezetlen telkeken, vagyis a még nem kisajátított magánparcellákon való építkezést. A törvény szerint nem kell az építkezés megkezdéséig megszerezni a telkeket, hanem elég azt a kolaudációig. 

Pavol Hrušovský szerint ezt egyszerűen a "kisajátításról szóló törvénynek" lehet nevezni. Szerinte nem szabad támogatni olyan törvényt, ami erkölcstelenül beavatkozik a polgárok magántulajdonába.

SITA/para