Újabb mocsárból kellett kihúzni Počiateket

2008. november 27. - 10:19 | Belföld
A Smer-SD állami terület etikailag elfogadhatatlan megszerzésétől fordította vissza pénzügyminiszterét, Ján Počiateket - írta a Pravda napilap.

A Bratislava trade center cég, amelyben a miniszternek is részesedése van, verseny nélkül jutott volna hozzá egy Pozsony szélesebb belvárosában található telekhez. A terület jelenlegi tulajdonosa a Szlovák Elektromos Átviteli Rendszer, amelyet a Smer-SD jelöltje vezet, amely döntött az eladásról. 1168 négyzetméterről van szó, amelyet Počiatek cége 6,9 millió koronáért (229 ezer euró) kapott volna meg.

Az átviteli rendszeren kívül a gazdasági minisztérium is jóváhagyta az eladást, amit ugye megintcsak a Smer-SD vezet. A szükséges utolsó beleegyezést a Nemzeti Vagyonalap adta, mondani sem kell, kinek a jelöltjei által vezetve. Az Alap az indoklás kitöltését kérte ezenkívül. Miután szerdán újságírók kezdtek kutakodni az ügyben - a Pravda állítása szerint - minden megfordult. "Az Alap felkérte az átviteli rendszert, hogy az versenypályázatot írjon ki a területre" - mondta el az Alap szóvivője, Tatjana Lesajová. Az Alap végrehajtó bizottságának élén Vladimír Kocourek (Smer-SD) áll, aki politikai utasításra cselekedett. 

Szerdán a Pravda megszólította a pénzügyminisztert, etikus-e ilyen úton területhez jutni. A választások előtt Počiatek Robert Kaliňák belügminiszterrel együtt a cég elnökségében is helyet foglalt. A két miniszter szóvivvője közös kijelentést tett az üggyel kapcsolatban: "Ján Počiatek és Robert Kaliňák elfogadták, hogy a Nemzeti Vagyonalap pályázatot ír ki a közvetlen eladás helyett. A Bratislava trade center ugyanezzel az árral fog jelentkezni a pályázatra is."

A Szlovák Elektromos Átviteli Rendszer állítja, hogy számára a terület felesleges, ezért kínálta eladásra a vállalatnak, amely pedig nagy építkezési projekteket folytat a környéken. 

"Ha gazdaságilag értékelhető területről van szó, az állami cégnek egyértelműen versenypályázatot kell kiírnia az eladására, főleg ha érdekellentétek állnak fenn" - mondta el a Pravdának Zuzana Wienk a Fair-play Szövetségtől.

SITA/para