A korai kampány Gašparovičnak kedvezne

2008. november 28. - 10:26 | Belföld
A parlament elnöke szerint már februárban lezajlana az elnökválasztás első fordulója. Ez a jelenlegi államfőnek kedvezne, Iveta Radičová meglepődött.

Pavol Paška házelnök arról beszélt, hogy az elnökválasztásnak márciusban, februárban le kell zajlania. Április már nem jöhet szóba. A házelnök ezt más fontos határidőkkel indokolta, amelyeket szintén teljesíteni kell. Szerinte szorosra kell fogni a határidőket és a végső határidőt is, hogy azok, akik még nem szedtek össze 15 ezer aláírást, befejezhessék a gyűjtést.


Eddig csak Ivan Gašparovič, Iveta Radičová és Zuzana Martináková rendelkezik elegendő aláírással. Ugyanakkor csak a parlament elnökén múlik, hogy mikor írja ki a választásokat. A törvény csak azt szabja meg neki, hogy legkésőbb április 16-án, azaz a jelenlegi elnök megbízatási idejének lejárta előtt hatvan nappal.  


Gašparovič jelenleg ötven százalékkal vezet a többiek előtt. Ugyanakkor a parlamenti elnök környezetéből olyan értesülések láttak napvilágot, hogy az első fordulóra már február vágán sor kerül - ez pedig a jelenlegi elnöknek kedvezne.


Iveta Radičová ellenzéki jelöltet meglepte a korai terminus, ő klasszikus áprilisi időpontra számított, azt mondja, hogy emiatt átt kellene szerveznie az egész aktivitását, ugyanakkor még be sem indította a kampányát igazán. a többiek pedig még el sem kezdték. Radičová szerint bizonyos szempontból a korai terminus a jelenlegi államfőnek kedvezne.


Április ötödike és huszonötödike- ezt a két terminust tudja az első és a második körre František Mikloško. Szerinte a korábbi terminusok azoknak kedveznek, akiknek nagy a támogatottságuk.
Öllős László politológus szerint nem fér és sportszerűtlen lenne a februári és márciusi terminus. Ugyanakkor szerinte Radičová mindenképp bejutna a második fordulóba, kérdés, hogy mennyire dühödnének fel az emberek azon, hogy sportszerűtlenül viselkedtek vele szemben.


A jelenlegi államfő úgy nyilatkozott, őt most mág egyáltalán nem érdeklik a választások, más tennivalói vannak még.SITA, -para

Címkék: elnökválasztás