A Szlovák Testvériség nem érti, mikor és hol cselekedett jogtalanul

2008. november 30. - 18:12 | Belföld
A Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) polgári társulás vezetősége szeretné megtudni a belügyminisztériumtól, hol és milyen módon cselekedett jogtalanul, és mely bíróság mondta ki e cselekedet törvényellenességét.

"Ha a belügyminisztérium nem határozza ezt meg pontosan, azt úgy értelmezzük, hogy az egyik kormánypárt politikai megrendelésére cselekedett, ebben az esetben pedig a szervezet megszüntetését törvénytelennek tekintjük, és azt nem respektáljuk" - áll a társulás kérelmében, amelyet weboldalukon hoztak nyilvánosságra.

A dokumentumot Ivan Sýkora, a Szlovák Testvériség vezetője írta alá. Ez a reakció arra a belügyminisztériumi levélre, amelyben a társulást figyelmeztetik, hogy "olyan tevékenységet folytat, amelynek célja a nemzetiségi, faji, vallási, és politikai meggyőződésen alapuló gyűlöletkeltés, és ezen célt alkotmány- és törvényellenes módszerekkel próbálják elérni." Hasonló indokokat sorakoztatott fel Robert Fico kormánfő november 14-én, aki szerint a belügyminisztérium már 12-én feloszlatta a társulást. A polgári társulások internetes regisztere alapján viszont még mind a mai napig polgári tárulásként van nyilvántartva a Szlovák Testvériség, amelynek bejegyzésének dátuma 1995. május 9., a megszüntetés dátuma viszont hiányzik.

Sýkora szerint sem a Szlovák Testvériség, sem annak tagjai nem követtek el semmilyen bűncselekményt. "Éppen ellenkezőleg, a társulás indítványozta a büntető eljárásban résztvevő szerveknél néhány ügy esetében a bűncselekmény gyanújának kivizsgálását, és azt ezt alátámasztó bizonyítékokat is benyújtotta. Biztosíthatom a belügyminisztériumot, hogy a Szlovák Testvériség elsőrendű érdeke a Szlovák Köztársaság, hazánk törvényeinek betartás" - áll Sýkora levelében. 

SITA/para