Klaus-KDH-MKP: Megkérdőjelezhetőek a Beneš-dekrétumok?

2008. december 2. - 08:26 | Belföld
A Beneš-dekrétumok nem lezárt téma némely német, és MKP-s euroképviselő számára, de ez nem függ össze a Lisszaboni Szerződés elfogadásával – jelentette ki Duka-Zólyomi Árpád európa parlamenti képviselő, miután Václav Klaus cseh köztársasági elnök azt fontolgatta, hogy biztosítékot kér Brüsszeltől a dekrétumok sérthetetlenségére, mielőtt Csehország ratifikálná a szerződést.

„Ismerjük a cseh köztársasági elnök nézeteit, és úgy vélem, hogy az érvelése nem helytálló. Ismerem a Lisszaboni Szerződést és nem tudom elképzelni milyen támpontot adna a Beneš-dekrétumok megnyitására” - mondta Duka-Zólyomi.

A lisszaboni szerződés "szélesebb értelmezése" alapján meg lehet kérdőjelezni a II. világháború után kiadott Beneš-dekrétumokat - állítja Pavol Hrušovsky, a szlovák ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke Klaus nyomán. "A lisszaboni szerződés szélesebb értelmezése lehetővé teszi, hogy annak alapján megkérdőjelezzék a Beneš-dekrétumokat. Ezért úgy vélem, hogy a szlovák parlamentben a lisszaboni szerződés elfogadása előtt sokkal átfogóbb vitára lett volna szükség" - mondta Hrušovsky hétfőn a szlovák TASR hírügynökségnek.

Václav Klaus követelte a téma megvizsgálását. Prágában hétfőn jelentették be, hogy a cseh képviselőház az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére december 9-én rendkívüli ülést tart, amelynek napirendjén az Európai Unió lisszaboni szerződése megvitatása szerepel majd. Klaus a múltban több ízben is szólt erről a veszélyről meg nem nevezett jogi szakértőkre hivatkozva. Aggályait azonban a cseh jogi szakértők, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt többsége sem osztja. Klaus oldalán állnak viszont a cseh kommunisták. Az ellenzéki cseh szociáldemokraták azt állítják, hogy a lisszaboni szerződés jóváhagyása semmiképpen sem érinti a Beneš-dekrétumokat.

Duka-Zólyomi Árpád szerint nem azt a kérdést kell boncolgatni, hogy a Beneš-dekrétumokat meg kell-e szüntetni, hanem a következményeit kellene kompenzálni.

Sme.sk/MTI/para