Pázmány Péter mégsem maradhat

2008. december 2. - 13:57 | Belföld
Alkotmányjogászok súlyos tévedésnek minősítették a pozsonyi belügyminisztérium értelmezését, amely szerint Pázmány Péter az időközi választásokig betöltheti a polgármesteri posztot.

Alkotmányjogászok között megütközést keltett a pozsonyi belügyminisztérium tegnap nyilvánosságra hozott állásfoglalása, amely szerint Pázmány Péter az időközi választásokig betöltheti a polgármesteri tisztséget. A SITA hírügynökség jelentése szerint a belügyi tárca illetékes főosztálya azzal indokolta ezt a törvénymagyarázatot, hogy az Alkotmánybíróság érvénytelnnek nyilvánította a két évvel ezelőtti polgármester-választást, ám mivel az előző megbizatási időszakban is Pázmány Péter töltötte be ezt a posztot, addig a helyén maradhat, ameddig a megismételt voksolás eredményeként megválasztott utódja – vagy akár ő – nem teszi le a hivatalos esküt.

Megkeresésünkre Radoslav Procházka neves szlovák alkotmányjogász súlyos tévedésnek, alkotmánysértőnek minősítette ezt a magyarázatot. "Dunaszerdahelyen nem keletkezett jogi űr, mert a képviselő-testület megválasztásának jogszerűségét senki sem vonta kétségbe. Miután pedig az alakuló ülésen maguk közül választottak alpolgármestert, az Alkotmány és a vonatkozó törvények szellemében ő tölti be ideiglenesen az ügyvezető polgármesteri posztot. Ha a téves módszertani magyarázat alapján az előző polgármester gyakorolná továbbra is a tisztséget, akkor minden intézkedése, aláírása törvénysértő volna, beleértve az általa vezetett esküvőket és egyéb polgári szertartásokat is" – nyilatkozta a Paraméternek az ismert alkotmányjogász.

Telefonon felhívtuk Gejza Petriket, a belügyminisztérium főosztályvezetőjét, aki szerint a hírügynökség félreértelmezte szavait. „Az előző polgármester abban az esetben tölthetné be továbbra is – ideiglenesen – a tisztségét, ha a képviselő-testület nem alakult volna meg. Mivel ez megtörtént, s a városnak létezik legálisan megválasztott alpolgármestere, az a törvénycikkely érvényes, amely szerint a polgármester bárminemű akadályoztatása esetén ő a helyettese. Dunaszerdahelyen pontosan ez a helyzet“ - nyilatkozta.

A kassai székhelyű szlovákiai taláros testület november közepén érvénytelenítette a 2006.december 2-án lezajlott dunaszerdahelyi polgármester-választás végeredményét. „Az Alkotmánybíróság helyt adott a magányszemély által beadott panasznak. Megállapította, hogy a voksolások során az ország alaptörvényét és más jogszabályát sértő megnyilvánulásokra került sor. Ezért a végeredményt érvénytelenítette és új polgármester-választás megtartását rendelte el – közölte Jozef Skybjak, az Alkotmánybíróság szóvivője. Hozzátette: a döntés indoklását csupán akkor ismerteti részletesebben, ha az érintettek kézhez kapták a végzést. Ez eddig még nem történt meg.