Rafaj: Kormányprogram-ellenes a magyar földrajzi nevek használata

2008. december 2. - 11:43 | Belföld
Második olvasatban tárgyal a parlament a földrajzi nevek magyar használatáról a kisebbségi tankönyvekben. Alkotmányra, EU-normákra hivatkoznak - ki-ki pártjának érdeke és olvasata szerint...

Az MKP azt javasolta, csak magyarul legyenek feltüntetve a földrajzi nevek. Berényi József felszólította a képviselőket, hogy a javaslatot támogassák és vessenek véget ennek az értelmetlen problémának.
A törvénymódosítás megosztja a kormánykoalíciót. Az SNS és a HZDS teljes mértékben elutasítja a magyar földrajzi kifejezések használatát. A Smer szerint elfogadható lenne, ha a magyar nevet szlovák megfelelő követné. A HZDS egészen odáig megy, hogy szerintük nem kell magyar kifejezés a magyar tankönyvekben. Az SNS szerint semmilyen törvénymódosításra nincs szükség.

Az ellenzéki szlovák pártok már korábban bejelentették, hogy támogatják azt a javaslatot, amely kétféle megnevezést engedélyez.

“A törvénymódosító javaslat, amelyet az MKP terjesztett elő, nem Szlovákia és Magyarország viszonyáról szól – jelentette ki Martin Fronc (KDH) – Nem is Mikolaj miniszterről szól, aki szikrát vetett, tűzet gyújtott és várja hogyan végződik. Arról szól, hogyan fogunk ebben az országban létezni és együtt élni.”

Andruskó Imre (MKP) kifejtette, hogy a pártja azért állt elő a módosítással, mert az oktatási miniszétium nem tartotta be az uniós normákat a kisebbségekre vonatkozóan. Szakértőkre hivatkozott, akik szerint az adott anyanyelvhez kell igazodnia a tankönyveknek.

Rafael Rafaj (SNS) szerint az MKP-tervezet ellentétes az Alkotmánnyal, amely szerint a kisebbségeknek joguk van elsajátítani és használni saját nyelvüket, de nem az államnyelv rovására. Újra a geodéziai és kartográfiai törvényre hivatkozott, amely szerinte a tankönyvekre is vonatkozik és csak szlovák földrajzi kifejezéseket enged meg. Szerinte a törvénymódosítás ráadásul kormányprogram ellenes (mert annak egyik célja a szlovák nyelv színvonalának emelése), ezért elfogadhatatlan az SNS számára, ha valamelyik koalíciós partnere támogatja az MKp módos♂tó indítványát.

Gál Gábor (MKP) azzal replikázott, hogy Rafajnak hazugságok helyett inkább be kellene vallania, mire megy ki az SNS játéka. Szerinte az SNS a minisztériumán keresztül a száz évvel ezelőtti Apponyi-törvények miatt akar bosszút állni.

Ján Podmanický (SMER) az MKP-t kritizálta, hogy szerinte nem szabadna demokratáknak vallaniuk magukat, hiszen csak magyar kifejezéseket javasoltak. “Milyen jogon akarnak egy árvai (Orava), kiszucai (Kysuca), szepességi (Spiš) falunak magyar nevet adni, mikor ott soha nem éltek magyarok. Ez felháborító arrogancia” – mondta.

A Smer még nem állt elő javasaltával, amelyről egyes hírek szerint az MKP-val egyeztetett. A legerősebb kormánypárt - a Smer - az első olvasásban támogatta az MKP indítványát, de jelezte, hogy a mostani második olvasásban saját javaslatot tesz.

SITA/para