TIPOS-botrány: A szerződés még rosszabb, mint gondoltuk - mondják a képviselők

2008. december 2. - 16:03 | Belföld
A parlamenti képviselők ma a pénzügyminisztériumban jártak, ahol a Tipos és a ciprusi Lemikon Limited közti szerződést nézték meg. A minisztérium visszakérte tőlük a szerződést, de a képviselők nem adták vissza, mert nyilvánosságra akarják hozni, szerintük ugyanis nagyon rossz.

- Ez a szerződés sokkal rosszabb, mint gondoltuk.Rosszabb azért, mert ennek alapján nem egészen világos, hogy az államnak nincs-e két kötelezettsége, az egyik amely a bírósági döntésből adódik, és egy másik kötelezettség is, amely ebből a szerződésből adódik. Ez ugyanis, egy olyan szerződés, ami eleve a ciprusi cseh vállalkozó javára köttetett meg - jelentette ki Daniel Lipšic ellenzéki képviselő. Szerinte ugyanis egyáltalán nem biztos ennek alapján, hogy ha a Tipos ki is fizetné az 1,907 milliárdból az 1,5 milliárdot, akkor nem kéne teljesítenie a bíróság döntését.


Lucia Žitňanská képviselő szerint ugyanis büntetést is tartalmaz a szerződést, azaz pénzbüntetést, ha a szerződés nincs betartva, vagyis azzal, hogy a második törlesztőrészletet nem küldték át november 30-ig, akkor a szerződés szerint az államnak 400 milliós büntetőkamatot kell fizetnie.
- Ma csak az világos, hogy nem teljesítjük a szerződést -mondta Peter Kažimír, a pénzügyminiszter államtitkára, aki szerint sok függ majd attól is, hogy mit lép a legfőbb ügyész, akit hétfőn a pénzügyminiszter kért meg arra, hogy éljen a törvénymódosítás adta rendkívüli fellebbezéssel.
Ugyanakkor a Tipos a Lemikontól kapott egy fizetési felszólítást, hogy december 4-ig fizessen, sőt a Lemikon arra is figyelmeztet, hogy felmondja a szerződést.


A pénzügyminisztérium államtitkára viszont védte a szerződést, mert szerinte a tárca azért tartotta ezt a legjobb megoldásnak, hogy a Tipos működése ne kerüljön veszélybe és nem keletkeznek további károk.SITA, -para