Szili-Paška: Folytatódott a szlovák-magyar vita a KMKF-ről

2008. december 3. - 19:25 | Belföld
Folytatódott a szlovák-magyar vita a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról Szili Katalin és Pavol Paška házelnökök komáromi találkozóján.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerdai komáromi találkozójukon azt kérte szlovák partnerétől, Pavol Paškától, hogy a szlovák parlament vonja vissza a KMKF-ről szóló határozatát. “A KMKF-ről szóló határozat visszavonása ma nem alku tárgya. Európában számtalan helyen van hasonló fórum” - hangsúlyozta Szili Katalin a találkozó után tartott sajtótájékoztatón. Pavol Paška szerint nem az a gond, hogy a magyarok találkoznak egymással, hanem az, hogy milyen jogi vagy nemzetközi jogi következményei vannak a KMKF működésének.

Február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek majd a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről - mondta Szili Katalin. Megállapodtak, hogy összeállítanak egy olyan menetrendet, amelynek keretében február végéig találkoznak az egyes parlamenti szakbizottságok, ezt követően pedig március 10-e körül ismét házelnöki tárgyalás lesz - hangsúlyozta Szili Katalin.

A magyar házelnök szerint meg kell beszélni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyét, a Beneš-dekrétumokról szóló szlovák határozatot és a határmenti gazdasági együttműködést.

Pavol Paška szerint is eltérőek a nézőpontok a KMKF ügyében. Mint mondta, továbbra sem valósult meg a kisebbségek képviselete a magyar Országgyűlésben. Kérdés továbbá, hogy a magyar parlament hogyan talál választ a szélsőségesek térnyerésére Magyarországon - tette hozzá.

MTI