Dzurinda szerint a politika felelős a szlovák-magyar feszültségért

2008. december 4. - 19:45 | Belföld
A szocialista politikusok a Duna mindkét partján képtelenek arra, hogy megoldják a lakosság tényleges problémáit és választ adjanak a jelenlegi globális kihívásokra - vélekedett a szlovák-magyar viszonyról az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön Mikulás Dzurinda.

A volt szlovák kormányfő szerint a két ország jelenlegi vezetői nem a lakosság tényleges problémáinak megoldására helyezik a hangsúlyt, hanem ehelyett "a nacionalizmus erősítésére" törekszenek. "Az érzelmek azonban nem oldják meg a problémát" - hangsúlyozta a jelenleg ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke, aki a berlini Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén vett részt.
Dzurinda szerint a szlovákok és a magyarok harmonikusan élnek egymással, a feszültséget a politikusok szítják.

A korábbi kormányfő - aki 1998 és 2006 között volt Szlovákia miniszterelnöke - annak a nézetnek adott hangot, hogy kormányzása idején a légkör, a politikai kultúra egészen eltérő volt. Utalt arra, hogy a Magyar Koalíció Pártjával fenntartott kapcsolatai miniszterelnöksége idején rendkívül jók voltak, s ma is jók. Emlékeztetett arra, hogy első kormányában az MKP három, második kabinetjében pedig négy minisztere vett részt, s valamennyien kiváló munkát végeztek.

A politikusok felelőssége kapcsán felhívta a figyelmet a szélsőségesek tevékenységére. "Lehetetlen Fico kormányfőtől azt követelni, hogy kormányába ne vonja be a Szlovák Nemzeti Pártot, hisz demokratikus döntésről van szó, amelyet el kell fogadnunk" - jelentette ki. Ugyanakkor figyelmeztetni kell a miniszterelnököt felelősségére - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is többet kell tennie a kétoldalú viszony stabilitása, illetve a Szlovákia iránti jó szándék kinyilvánítása érdekében - mondta.

A kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében Dzurinda azt ajánlotta, hogy egy magyar politikus - szavai szerint erre egy miniszterelnök lenne a legalkalmasabb - nyilvánítsa ki: a világháborúk utáni helyzet megváltoztathatatlan, nincs mód a trianoni szerződés kiigazítására.MTI, -para