A miniszterelnök-helyettes szerint a nevezéktani törvény gesztus a magyarok felé

2008. december 7. - 15:51 | Belföld
Dušan Čaplovič, nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a héten elfogadott iskolaügyi, nevezéktani törvény gesztus a szlovákiai magyarok felé.

Ugyanakkor Dušan Čaplovič szerint van még egy kis vita arról, hogy mikor lehet használni a kétnyelvű elnevezéseket és mikor nem. Szerinte példul ott nem, ahol a helységnevet régen latinul írták, a kétnyelvűséget csak olyan helységekre, területekre szabadna használni, ahol magyar kisebbség élt. - Elutasítom a modern társadalom szokásjogait - nyilatkozta ezzel kapcsolatban a szlovák miniszterelnök-helyettes. Úgy véli, arra, hogy miként és mikor kell használni a kétnyelvű megnevezéseket, egy bizottsági végzést kéne kiadni a kulturális és iskolaügyi táca által összeállított bizottságtól, s ezt a végzést mihamarább el kéne fogadni.


Berényi József MKP-elnökhelyettes szerint nem született szakmai győzelem nevezéktani ügyben, csupán ahhoz tértünk vissza, mint ami 2007. előtt is volt itt. Szerinte itt az ideje ezt elzárni, az MKP ezt lezártnak tekinti, most a miniszterelnök-helyettesen múlik, hogy lezárják-e a nevezéktani kérdéseket.
Dušan Čaplovič szerint a kisebbségek helyzete nálunk átlagon felüli, mert az állam a gondjaikat standard feletti módon oldja meg. Azt, hogy Robert Fico elutasította Gyurcsány javaslatait, a miniszterelnök-helyettes úgy kommentálta, hogy szuverén állam vagyunk, tehát nem engedhetjük, hogy valaki diktáljon nekünk, az efféle dolgokat párbeszéddel kell megoldani.


Berényi kétségbe vonta az átlag feletti bánásmódot, azt gondolja, hogy több olyan európai állam van, ahol sokkal jobban bánnak a nemzetiségekkel, mint nálunk.SITA, -para