Fico: Teljesen felesleges a Janušek leváltására összehívott ülés

2008. december 8. - 15:56 | Belföld
Teljesen felesleges a parlament hétfő délutánra összehívott rendkívüli ülése a Marián Janušek építésügyi miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról való szavazásról - jelentette ki Robert Fico a kormány rendkívüli ülése után.

"Ha a Közbeszerzési Hivatal és az Állami Számvevőszék vizsgálatai igazolják a kételyeket, akkor a minisztert visszahívjuk tisztségéből" - közölte Fico a kabinet álláspontját. "Érvényes a szavam, ha bebuzonyosodnak a tévedések, a miniszter nem tölti be hivatalát többé" - tette hozzá azzal, hogy az ellenzéki képviselők várhattak volna beadványukkal a vizsgálatok végéig. Fico ezért nem is akar résztvenni az ülésen. Elmondta ezenkívül, hogy neki is kételyei vannak a tender helyes lefolyásával kapcsolatban, majd közölte, hogy a vizsgálatok eredményei még idén decemberben megszületnek. Janušek karácsonya szép vagy ronda lehet a jelentéstől függően - tette hozzá. 

Mivel európai pénzekről van szó, etikai szempontoknak is meg kell felelni Fico szerint, majd emondta, hasonlóan járna el, ha a Smer-SD miniszteréről volna szó. 

A miniszter iránti bizalmatlansági indítvány a tavalyi kétes építésügyi tenderrel függ össze, amelynek keretében az euróalapokból 3,6 milliárd korona értékű megrendelés jutott a Ján Slota nemzeti pártelnökhöz közel álló Zamedia, illetve Avocat cégeknek. 

SITA/para