Hedvig-ügy: Sorozatos disznóságok

2008. december 8. - 09:56 | Belföld
Roman Kvasnica ügyvéd azt mondja, nem adja védencét olyanok kezébe, akikről alaposan feltételezhető, hogy szélsőségeseket takarnak. Az ügyvéd kitart amellett, hogy a hazugságvizsgálatot külföldön végezzék el.

- Nem adom ki Hedviget olyan szervek kezébe, akikről gyanítható, hogy szélsőségeseket takargatnak. Én ezeknek az embereknek egyáltalán nem hiszek - jelentette ki Roman Kvasnica ügyvéd a SITA hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy Hedvig aláveti-e magát szlovákiai hazugságvizsgálatnak.
Mint ismeretes, azután, hogy Hedvig egyik feltételezett támadója is átment a detektoros vizsgálaton, Dobroslav Trnka legfőbb ügyész azt mondta, hogy Hedvig is választhat, melyik specialistánál veti magát alá ugyanilyen vizsgálatnak. Mármint Szlovákiában.


Kvasnica ugyanakkor figyelmeztetett, hogy őt meg sem hívták erre a vizsgálatra és nem tudja, milyen kérdéseket tettek fel a feltételezett támadónak. Attól tart emiatt, hogy a hazugságvizsgálat végeredményét manipulálták. - A Legfőbb Ügyészség törvénytelenül járt el, miként törvénytelenül járt el az eredeti bűncselekmény kivizsgálásakor is, Hedviget ugyanis nem szembesítették a vélt támadókkal - mondta Kvasnica. Az ügyvéd úgy látja, hogy a nyomozók és az ügyészek a Legfőbb Ügyészséggel fonódtak össze. Dobroslav Tnka korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyben a rendőrség és az ügyészség is hibázott, mert nem ellenőrizte azokat a bizonyítékokat, amelyek Hedvig vallomásában megkérdőjeleződtek. Ezeket a kijelentéseket Kvasnica a politikai játszma részének tekinti, szerinte politikai indokok húzódnak a háttérben.


Kvasnica több gyanús momentumra is figyelmeztet, például, hogy miért nem készült átirat a 2006. szeptember 9-ei kihallgatásról, amire ráadásul törvény is kötelezi a hatóságot? A videofelvétel ráadásul egyáltalán nem egyezik Hedvig aznapi, jegyzőkönyvben rögzített vallomásával. Hedvig ügyvédje azt mondja, hogy ők kikérték a videofelvételt és átiratot készítettek belőle, de a videofelvétel egyáltalán nem egyezik a jegyzőkönyvbeli anyaggal, sőt, részek hiányoznak belőle. Kvasnica azt mondja, egy éve követeli Dobroslav Trnka főügyésztől, hogy nyilvánosan indokolja meg, miben hazudott konkrétan Hedvig, de a főügyész hallgat. A nyomozó pedig nem hagyta a lányt folyamatosan és összefüggően beszélni, a jegyzőkönyvbe olyan mondatokat írt be, amiket a lány sose mondott és igyekezett a saját verzióját ráerőltetni, a saját mondatait a lány szájába adni.


Roman Kvasnica azt is szeretné, hogy a belügy szóvivőjét, Erik Tomášt hallgassák ki, mert a szóvivő jogtalanul és törvénytelenül olyan információkról is nyilatkozott egy lapnak, amelyeket törvény szerint nem is lenne szabad tudnia, azaz nem jogosult ilyesmit tudni. A Plus jeden den c. lapnak a belügy szóvivője ráadásul olyasmiket mondott, ami egyáltalán benne sincs a vizsgálati anyagban.


Kvasnica azt is felháborítónak tartja, hogy mindmáig nem hallgatták ki azt a két pszichiátert, akik közvetlenül az eset után megvizsgálták Hedviget, de ennek ellenére szakértői vizsgálatot rendeltek el egészségügyi szempontból. A két pszichiáter véleményét pedig máig ignorálják. Nyilvánvaló tehát, hogy a szakértők nem indulhatnak ki a két pszichiáter által lefolytatott vizsgálatból. Kvasnica azt is javasolja, hogy Robert Fico miniszterelnököt és Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettest is hallgassák ki, mert nyilatkozataik alapján joggal  feltételezhető, hogy fontos információkat tudnak a büntetőeljárásról, sőt Fico nem csak a támadás részleteiről tud, hanem arról is, hogy ezt ki szervezte meg.SITA, -para

Címkék: Malina Hedvig