Folytatódott a régiófejlesztési miniszter leváltása

2008. december 9. - 18:11 | Belföld
A parlamentben folytatódik Marián Janušek (SNS) építésügyi és régiófejlesztési miniszter leváltása. Frissítve: 18.41, 18.51,19.40

Mivel hétfőn este 19.00 óra után a parlament nem volt határozatképes, Pavol Paška házelnök az ülést keddre napolta el. Most még egy írásbeli képviselői fellépés van hátra, Ivan Štefanecé az SDKÚ-tól, a többiek szóban interpellálhatnak. Hétfőn szinte csak a miniszter pártbelijei védték őt, a HZDS képviselői közül senki sem szólalt fel. A miniszter ugyanakkor a hétfői ülésberekesztés után nem volt hajlandó kommentálni a sajtónak a leváltás menetét.


Az ellenzék azt a 3,6 milliárdos közbeszerzést rótta fel a miniszternek, amelyet Slota-közeli cégek nyertek meg, és amelyet csak a minisztérium faliújságján tettek közé. Az ellenzék szerint ez törvénytelen, átláthatatlan és az uniós jogszabályokkal is ellenkezik.


A kormány rendkívüli ülésén nem értett egyet Janušek visszahívásával, Robert Fico miniszterelnök pedig kijelentette, hogy bár neki is kétségei vannak a tenderrel kapcsolatban, megvárja a Küzbeszerzési Hivatal és a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal vizsgálati eredményeit. Ha a viszgálat rosszul zárul, akkor a miniszternek mennie kell. Ugyanakkor a miniszterelnök szerint teljesen felesleges a rendkívüli parlamenti ülés, mert az ellenzéki képviselők nyugodtan megvárhatták volna az ellenőrzés végeredményét.



Ján Slota SNS-es pártvezér ismét megvédte Marián Janušeket, és hétfőn éles kirohanásokat intézett az újságírók és az ellenzék felé. Meg van róla győződve, hogy minden törvényes volt és a másodszori ellenőrzés sem talál majd semmi kivetnivalót.  

Idomított majmok és papagájok 

Ivan Štefanec -SDKÚ: Szerinte a Fico-kormány botrányokban fuldoklik és tévelyeg, ezt bizonyítja az is, hogy az utóbbi hétben már a második minisztert készülnek visszahívni. Robert Ficonak tiszta a szociális érzéke, de nem az állampolgárok, hanem a saját miniszterei felé.
Stanislav Kahanec a KDH-tól  ismerteti a leváltásról szóló beadványt. Martin Fronc a KDH-ból emlékezteti a miniszterelnököt arra, hogy három percen belül kirúgja azt a minisztert, akivel szemben bármilyen komoly gyanú merül fel. -Az ön fejére néha olyasmi is hull, amiről nem ön tehet. Ám most olyasmi hullott az ön fejére, amiről valaki az építésügyi minisztériumban döntött de ön viszi érte a felelősséget - mondta Fronc a miniszterelnöknek címezve szavait. Pavo Abrhan szerint a koalíció most meg fogja tartani a minisztert, de csak azért, hogy Fico később leválthassa. Azt, hogy klientelizmus folyik a HZDS képviselői si tudják és azon vitatkoznak, hogy ez London vagy Brünn méretű-e. Az SNS képviselői is tudják, de nekik ez természetes-mondta Abrhan.
Peter Dubravy az SNS-től a KDH szónokait idomított majmoknak és papagájoknak nevezte.

Marián Janušek miniszter szerint is csak azt hajtogatják, amit a sajtó mond, hazugságokat és kitalációkat. Minden egyes vádat külön akar cáfolni, nevezetesen a tender lefolyatását, a kiválasztást, azt, hogy nem hozták és milyen módon hozták nyilvánosságra, a tender exkluzivitását. A miniszter úgy véli, sikerült nekik olyan euroalap-merítést kitalálni és egyeztetni az EU jogi normáival, amilyet az előző kormánynak sem, azaz egységesíteni az uniós pénzeszközöket. A miniszter szerint külső szakértők nélkül, akik részei a tender folyamatának, ezt nem sikerült volna ilyen gyorsan és jól megtenni.  

Semmiféle törvény nincs a tenderre 

Marián Janušek miniszter szerint szó sincs 3,6 milliárdos tenderről. A közbeszerzés kihirdetésekor egyáltalán nem volt világos, mennyit lehet költeni az adott célra. Most már tudjuk, hogy ez 13 millió euró- 400 millió korona 2007. és 2013 között -jelentette ki a miniszter.
Janušek szerint nem is lehet kifizetni 3,6 milliárd koronát, mert csak azt lehet kifizetni, amit a minisztérium megrendel. Azaz 13 millió euró értékig. Az operatív programban ugyanis nincs több pénz - tette hozzá. Ráadásul hozzátette: semmiféle törvény nem szabályozza és írja elő, hogy miképp kell lebonyolítani egy tendert,miként kell azt közzétenni. A minisztérium hirdetőtáblája hivatalos tábla, mindenki, ismétlem mindenki megnézheti, még a hivatalos órák után is. Ott van az őrszolgálat, aki az érdeklődőt a táblához kíséri - jelentette ki Janušek miniszter.

A miniszter marad a posztján 

Marián Janušek miniszter még a tárca sikereivel dicsekedett, és felrótta az újságíróknak és a médiának a hazugságokat és csúsztatásokat. Szerinte az sem igaz, hogy a minisztérium nem akart kommunikálni. Ők akartak, de ahhoz két fél kell - szerinte. 

A miniszter marad a posztján, a leváltására csak 51 ellenzéki képviselő szavazott, 72 koalíciós honatya megtartotta őt a székében. 


SITA, -para