Szlovákiában tüntették ki Göncz Árpádot

2008. december 11. - 09:10 | Belföld
Nemzetközi Ján Langoš-díjjal tüntették ki Szlovákiában Göncz Árpád volt magyar köztársasági elnököt. Édesapja nevében a rangos elismerést Göncz Kinga külügyminiszter vette át szerdán délután Pozsonyban.

Az egykori pozsonyi megyeházán megtartott díjátadó ünnepségen megjelent a szlovák és a cseh külügyminiszter, Ján Kubiš és Karel Schwarzenberg is. A cseh diplomácia vezetője tavaly elsőként kapta meg a Ján Langoš-díjat, amelyet az emberi jogok napja alkalmával adnak át a kitüntetettnek.

Az elismerést a Ján Langoš Alapítvány és a Pontis Alapítvány ítéli oda közösen olyan személyiségeknek, akik kiemelkedő módon járultak hozzá az emberi jogok érvényesítéséhez és a nemzetek együttéléséhez Közép-Európában.

"A díj odaítélésével olyan személyiségeket szeretnénk támogatni és elismerni, akik számára az igazság és a szabadság olyan értékek, amelyekért érdemes harcolni" - jelentette ki az ünnepségen Gabriela Langošová, az alapítvány elnöke, Ján Langoš özvegye.

Göncz Kinga édesapja nevében köszönetet mondott az elismerésért, majd kifejtette: Göncz Árpád ugyan már visszavonult a napi politikától, de továbbra is figyelemmel kíséri a közép-európai országok küzdelmét, amelyet a múlt meghaladásáért, a demokrácia megszilárdításáért és az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásáért folytatnak. "Meggyőződése, hogy a térség népeinek a szabadság érdekében békében és bizalomban kell élniük egymással" - tolmácsolta édesapja véleményét Göncz Kinga.

"A régió államainak sorsa közös, nincs külön út sem a szlovák, sem a magyar nemzet számára. Csak együtt lehetünk sikeresek, egymás ellenében nem. Csak úgy lehetünk jó európaiak, ha jó közép-európaiak is vagyunk" - jelentette ki a külügyminiszter.

Úgy vélte: a demokrácia a térségben olyan, mint egy kaleidoszkóp, ha azt bárki megmozdítja nagyon ügyelni kell arra, nehogy az elemek olyan új összképet adjanak ki, amelyet senki nem akar, s nem tud ellenőrizni.

A díjátadást megelőzően a magyar diplomácia vezetője a Kalligram Szalon rendezvényén találkozott a szlovákiai magyar és szlovák civil szféra képviselőivel is.

Ján Langoš a volt csehszlovák szocialista rendszer ellenzékijeként az emberi jogok tiszteletben tartásáért küzdött, majd az 1989-es bársonyos forradalom után két évig csehszlovák belügyminiszter volt. Az ezredfordulót követően a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének megalapítója és első vezetője volt. 2006 júniusában autóbalesetben vesztette életét Kelet-Szlovákiában. Ján Langoš egész életében a szoros szlovák-magyar és közép-európai együttélés meggyőződéses híve volt.

MTI/para