Kukan szerint Fico "macsó" módjára válaszolt Gyurcsány kéréseire

2008. december 14. - 15:37 | Belföld
A volt külügyminiszter, Eduard Kukan (SDKÚ-DS) az STV 5 perc múlva 12 című vitaműsorában kijelentette, hogy Fico nem éppen diplomatikus módon utasította el Gyurcsány Ferenc levelét.

Szerinte a kérések sem voltak megfelelőek, mivel három közülük azt írta elő, mit kell Szlovákiának tennie, és ez így nem helyénvaló. Mégis, "ha ilyen macsó módjára lépünk fel, akkor sehová nem haladunk" - véleményezte Fico elutasító magatartását.

Ján Kubiš jelenlegi külügyér szerint a helyzet már megnyugodni látszik. Gyurcsány szerinte olyan kérésekkel érkezett a kormányfői találozóra Komáromba, amelyeket előtte semmilyen diplomáciai úton nem próbált közvetíteni. "A követelések szellemében kapott választ" - tette hozzá. Legnagyobb gondot szerinte a szélsőségesek okozzák, akik ellen Kubiš véleménye szerint Magyországon semmilyen gátat nem szabnak.

Mindketten egyetértettek abban, hogy Szlovákia nem ismerheti el Koszovó függetlenségét. Nem feltétlenül egyezik azonban véleményük Szlovákia és Oroszország kapcsolatáról. Kubiš szerint törekedni kell a kapcsolatok erősítésére, Kukan viszont eltúlzottnak tekinti ennek jelentőségét. 

SITA/para