Kubiš távozik a kormányból, elfogadta az ENSZ-pozíciót

2008. december 17. - 10:56 | Belföld
Ján Kubiš külügyminiszter távozik Robert Fico kormányából. Elfogadta ugyanis az ENSZ által felkínált titkári pozíciót.

Kubiš az ENSZ Gazdasági bizottságának európai végrehajtó titkára lesz, amely pozíciót már a napokban elfoglalhatja. A bizottság Genfben székel. Kubiš állítja, hogy nem csalódottsága miatt, vagy a szlovák-magyar viszony alakulása miatt távozik a kormányból. "Ebben a kormányban jól lehetett dolgozni. Úgy gondolom, jó munkát végzünk és végeztünk, tudnék példát is említeni" - mondta el mai sajtótájékoztatóján a külügyminiszter.

Robert Fico egyelőre nem árulta el, ki léphet Kubiš helyébe, meg szeretné várni az időpontot, amikor a jelenlegi külügyminiszter Genfbe távozik. Fico viszont szeretné ha az új külügyér párton kívüli karrier diplomata lenne.

Grigorij Mesežnikov, az IVO társadalomkutató intézet vezetője szerint már Kubiš kormányba való belépésekor tudni lehetett, hogy neki magasabbak az ambíciói. Szerinte, ha Fico egy karrier diplomatát jelöl a külügyéri pozícióra, az semmilyen komolyabb hatással nem lenne az ország külpolitikájára, a Magyarországgal való kapcsolatot is beleértve. Mesežnikov szerint akkore lehetne aggódni, ha egy ideológus kerülne oda.

SITA/para

Címkék: ENSZ, Ján Kubiš