Perlik az államot a Villamosművek

2008. december 18. - 08:51 | Belföld
A Szlovák Villamosművek beperlik a gazdasági minisztériumot, mivel annak döntése alapján áron alul kell eladniuk a villamos áramot.

A Trend hetilap számol be arról, hogy ez az első kilátásba helyezett per az állam energiaárakat leszorító politikája ellen. Robert Fico kormánya még a nyáron döntött úgy, hogy a kisebb fogyasztókat meg kell védeni a villamos áram, illetve a földgáz magas árától. A gazdasági minisztérium ezek után jelezte a domináns villamos energia-szolgáltatónak, hogy 2009-ben hat terrawatt energiát kell szolgáltatnia a program értelmében. Az olasz Enel cég tulajdonában lévő Villamosművek árait pedig a Hálózati Ágazatokat Szabályozó Hivatal (ÚRSO) határozta meg.

Juraj Kopřiva, a VIllamosművek szóvivője közölte, hogy a piaci áron alul kell eladniuk az áramot, a Trend magazin szerint ezzel a cég mintegy 80-100 millió eurótól (2,4-3 milliárd koronától) esik el. "Annak ellenére, hogy együtt tudunk működni az állammal az ármeghatározásban, a minisztérium döntése Szlovákia és az Európai Unió számos elvével ütközik. A villamosműveknek ezért meg kell védenie magát az ilyen döntésektől" - közölte a szóvivő.

A lap szerint a minisztérium a Villamosművek összes ellenvetését elutasította kettőn kívül. A Villamosműveknek például nem tetszik, hogy rajtuk kívül egyik áramszolgáltatónak sem kell meghatározott áron eladniuk az áramot.

Sme.sk/para