Hivatalokban is "érthető" marad a cseh nyelv

2008. december 19. - 16:33 | Belföld
Részben eredményesen zárult Ondrej Dostál és a kultúrális minisztérium államnyelvről szóló törvényhez benyújtott javaslata ellen fellépők, valamint a tárca tanácskozása.

A minisztériumban folytatott megbeszélés végeztével Dostál, a Polgári Konzervatív Párt (OKS) közölte, hogy a törvénytervezetbe beillesztenek egy határozatot, miszerint a cseh nyelvet is lehet használni a hivatalokkal való érintkezésben. A minisztérium javasolja, hogy a szlovák hivatalok fogadják el a cseh hivatalokban kiállított dokumentumokat is.

"A mai tanácskozáson sikerült megszüntetni az ellentéteket a nyilvánosság képviselőivel a cseh nyelv hivatalokban történő használatát illetően" - közölte Elena Kačalová a kulturális tárcától.

A kezdeményezők többi módosító javaslatát azonban nem fogadták el. Szerették volna elérni, hogy a törvénytervezetből kikerüljenek azok a határozatok, amelyek szabályozzák az állam-, illetve más nyelvek használatát a tömegmédiában, kulturális rendezvényeken, közgyűléseken, emlékműveken és emléktáblákon, feliratokon, reklámokon és információs hirdetéseken. A minisztérium ezen javaslatát ugyanis az ellenzők az államhatalom indokolatlan beavatkozásának tartják a magánszférába és a szólásszabadságba. Ezenkívül követelték, hogy az államnyelv megsértése esetére ne vezessenek be bírságokat. Dostál szerint azonban ezt a kérdést még meg lehet nyitni januárban, amikor a javaslat a kisebbségekért felelős kormánytanács elé kerül, majd a parlamenti ülésen is. Hozzátette, hogy bizonyos szabályozásra szükség van, mint például a gyógyszerek használati útmutatását illetően, de semmiképpen sem olyan mértékben, mint ahogy azt a tárca javasolja.

SITA/para