A pénzügyminisztérium fél milliárdot utal vissza a Slovnaftnak

2008. december 23. - 13:43 | Belföld
A pénzügyminisztériumak fél milliárd koronát kell visszautalnia a Slovnaftnak, abból a büntetésből, amit a cégre kiróttak.

A Slovnaft ugyanis büntetést kapott a tárcától helytelen ármegállapítás és aránytalan haszon miatt.


Most viszont a minisztérium rendkívüli fellebbezésének nem adott helyt a Legfelsőbb Bíróság. Az LB ugyanis júniusban jelentősen csökkentette a büntetés mértékét. Ezt  kedden a pénzügyminisztérium szóvivője, Miroslav Šmál jelentette be. A pénzügyi tárca eredetileg 1,35 milliárd büntetést szabott ki, a Slovnaft fellebbezése után ismét igazolta a szankciót, de 1,34 milliárdra csökkentette azt.


A Slovnaft kifizette a büntetést, ám rögtön bírósághoz is fordult. A kerületi bíróság elutasította a Slovnaft javaslatát, ám a aLegfelsőbb Bíróság fellebviteli eljárás keretében a büntetést 838,07 millió koronára csökkentette. Mivel a pénzügyminisztérium ezzel a döntéssel nem értett egyet, épp ezért muszáj lesz 503,01 milliót visszautalnia a cégnek. -Ezzel a minisztérium összes jogi lehetősége kimerült - jelentette be a szóvivő.


A minisztérium szerint ugyanis a Slovnaft ártörvényt sértett, mert az utóbbi években jogtalanul kiadásként tüntetett fel egyes tételeket, és ezzel az üzemanyagok eladásából aranytalanul nagy haszonra tett szert.  


A Slovnaftot tavaly a Monopolellenes Hivatal is 300 millió koronára büntette, a hivatal szerint ugyanis visszaélt piaci helyzetével, és diszkiriminatív módon határozta meg az árkedvezményeket ill. az árdrágulásokat az üzemanyagok nagybani eladásakor.


SITA, -para

Címkék: Slovnaft