Hat év alatt 200 indítvány érkezett az ombudsmanhoz kisebbségi nyelven

2008. december 26. - 16:22 | Belföld
Pavel Kandráč szlovák ombudsmanhoz hatéves ténykedése alatt mintegy 200 indítvány érkezett valamilyen kisebbség nyelvén - osztotta meg Zuzana Štukovská, a jogvédő médiafelelős asszisztense.

Ezek legtöbbje magyar vagy cseh kisebbség képviselőjétől érkezett. "Az ombudsman egy külföldi kifogásaival is találkozott, aki a büntető eljárásnál az ananyelv használatának biztosítását hiányolta" - tette hozzá Štukovská, majd kifejtette, hogy az indítványok elbírálásánál a jogvédő nem veszi figyelembe, hogy a feladója a nemzeti többség vagy kisebbség tagja, individuálisan kezeli az eseteket, különbségtétel nélkül minden polgár jogvédője.

Az ombudsmanhoz fordult például egy vállalkozó, aki a szabad vállalkozás korlátozása és a község részéről tapasztalt diszkrimináció miatt emelt panaszt. A község ugyanis - állítólag - azért utasította el vendéglője nyitvatartásának meghosszabbítását, mert roma nemzetiségű. Az ombudsman azonban az ügy vizsgálata során arra jutott, hogy nem került sor diszkriminációra. A szolgáltatások feltételei ugyanis egységesen voltak megszabva a falu többi vállalkozója számára is.

A nyilvántartásban szerepel egy olyan indítvány is, ahol az állampolgár azt nehezményezte, hogy egy tanárasszisztensi képzés elvégzése után a felvételi pályázatnál hátrányos helyzetbe került roma származása miatt.Az ombudsman megállapította, hogy a felkínált helyek a felvételik eredményei alapján lettek betöltve, az iskola igazgatónője egy roma és egy nem roma származású pályázót vett fel. Egy másik indítvány esetében egy magyar nemzetiségű polgár egy nem állami intézetnél ténykedő gyerekorvostól, endokrinológustól követelt bocsánatkérést. Nehezményezte, hogy az orvos azt kérte, hogy a szlovák nyelvet használják a rendelőjében. Mivela azonban a panasz nem egy közigazgatási szerv ellen érkezett, az ombudsman szintén elutasította.

Štukovská elmondta, hogy egyetlen esetben sem állapított meg alkotmányos jogsértést nemzeti vagy etnikai kisebbség esetében.

SITA/para