Paška: Az ellenzék szerencsétlen, Dzurinda pedig jelentéktelen

2008. december 28. - 14:52 | Belföld
"Az ellenzék végre már megszokhatná, hogy a kormánykoalíció nem fogadja el a törvényjavaslataikat, módosító javaslataikat" - mondta Paška. A parlament SMER-es elnöke szerint ez így normális.

"Úgy tűnik, hogy a szlovák parlament nem demokratikus, mert a szerencsétlen ellenzék törvényjavaslatait nem szavazza meg az országház. De miért is kéne a koalíciónak olyan jobboldali módosításokat elfogadnia, amik előzőleg tönkretették a szociális ellátórendszert?" - nyilatkozta a parlament elnöke a SITA hírügynökségnek. Pavol Paška azt ajánlja az ellenzéki képviselőknek, hogy inkább dolgozzanak egy olyan választási programon, amivel meggyőzhetik a választókat.

Paška szerint a SMER többséget szerzett, ez feljogosítja őket arra, hogy ingorálják az ellenzéki javaslatokat. A politikus arra is utalt, hogy a SMER nem tart a következő parlamenti választásoktól - "Szlovákia nem ugrik át egyik oldalról a másikra" - mondta Paška.

A parlament elnöke elismerte, hogy elég sok volt az összetűzés 2008-ban az ellenzék és a koalíció között, de szerinte ez nem veszélyeztette az ország helyzetét. "Az országgyűlés bebiztosította Szlovákia stabilitását."

Arra a kérdésre, hogy az SNS-vezér Ján Slota vagy az SDKÚ elnöke, Mikuláš Dzurinda jelent-e nagyobb veszélyt az országra, Paška nem válaszolt. Azt azonban hozzátette, hogy Dzurinda teljesen jelentéktelen, és meglepő, hogy egy kétszeres miniszterelnök arrogánsan kiabáljon a parlamentben.

(sita/para)