Čaplovič: Nem fogadhatjuk el az erőszakos elmagyarosítás korszakának kifejezéseit

2008. december 29. - 13:43 | Belföld
Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettes szerint a parlamentnek fontolóra kellene vennie a köztársasági elnök észrevételeit a földrajzi nevek kisebbségi használatával kapcsolatban.

Ha a parlament változtatás nélkül újra elfogadja a köztársasági elnök által megvétózott oktatási törvényt, amely rendelkezik a földrajzi nevek kisebbségi tankönyvbeli használatáról, akkor arról az Alkotmánybíróság fog dönteni - jelentette ki Čaplovič, kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök, aki szerint - akárcsak az SNS-es kollégák és a köztársasági elnök szerint - a törvény ellentétes a kartográfiai törvénnyel. A kormányalelnök nem szeretné, ha azoknak a helyeknek is magyarul írnák a nevét a kisebbségi tankönyvekben, ahol sosem éltek magyarok.

"Nem fogadhatjuk el az erőszakos elmagyarorsítás korszakából származó megnevezéseket a 19. és 20. század fordulójáról" - jelentette ki Čaplovič. A vajdasági példát, ahol a szlovák tankönyvekben szlovákul szerepelnek a földrajzi nevek, azért utasítja el, mert az szerinte más eset, mivel ott multikulturális volt a környezet.

Véleménye szerint egy jegyzékre van szükség, hogy mely földrajzi neveket lehet magyarul is használni.

SITA/para