Búcsúzik a szlovák korona

2008. december 30. - 09:00 | Belföld
Euróköszöntő Duna-parti szuperbuli Pozsonyban és más szlovákiai városokban, a banktisztviselők és a benzintöltő állomások vezetői a munkahelyeiken szilvesztereznek, leghamarabb január 1-jén estefelé bonthatnak pezsgőt.
- Élt alig tizenhat évet. Ereje teljében múlik ki - mondja némi nosztalgiával Igor Barát, az euró szlovákiai bevezetésének kormánybiztosa. Akinek az irodájában már alig látni a nemrég még a mennyezettől egészen a szőnyegig lelógó "eurómétert", amelyen az uniós pénznem bevezetéséig hátralevő napokat tüntették fel, s amelyről január óta mindennap levágott egyet. - Rövidesen elválik, milyen volt a felvilágosító- és szervezőmunkánk. A bizonyítványt a polgárok állítják majd ki. Bízom benne, hogy nem lesznek nagyobb zűrök az átállással. Magyar nyelvű tájékoztatókat is kiadtunk, a gyengén látóknak és a vakoknak különleges hangkazettákon mondták el a legfontosabb tudnivalókat. A romákat még csasztuskákkal, a kassai Ramathan színház művészei révén pedig jelenetekkel is segítettük a tájékozódásban. Több mint ezer papnak és lelkésznek is szerveztünk tanfolyamot - teszi hozzá némi drukkal.

Halko József, a pozsonyi érsekség szóvivője mondja: - Az euróról nem prédikáltunk, viszont magánbeszélgetéseink során több hívőnek elmondtuk a tudnivalókat, és főleg arra hívtuk fel a figyelmüket, hogy óvakodjanak a csalóktól meg a pénzhamisítóktól.

Izgatott, de büszke Robert Fico kormányfő is: - Szlovákiának óriási szerencséje volt a pénzügyi világválság okozta szerencsétlenségben. Abban az esztendőben vezetjük be az eurót, amikor földrészünkön is éppen a legsúlyosabb következményei lehetnek a krízisnek. Nálunk ezen enyhíthet az uniós pénznem és az egészséges gazdaság, amelynek növekedése az ideihez képest lelassul, de a várt 4-5 százalékos gyarapodás révén jövőre is a legjobbak között lehetünk Európában. Szlovákia lehet az első olyan ország, ahol az euró bevezetése nem lódítja meg sem az árakat, sem az inflációt - közölte magabiztosan. Aztán büszkén teszi hozzá: - Mit nem adnának azért a lengyelek, a magyarok vagy a csehek, ha most az euró rajtvonalánál állhatnának, mint mi!

Szlovákia látszólag csendes. A vízkereszt is állami ünnep, ezért aki tehette, január 7-ig szabadságot vett ki. Addig tart az iskolai szünet is. A banktisztviselők, a töltőállomások vezetői, a pénzszállítók viszont teljes erőbedobással dolgoznak. - Karácsonykor többször is kipróbáltuk az átállást, különböző vészforgatókönyveket gyakoroltunk. Például olyasmit, hogy mi lesz akkor, ha valami műszaki hiba miatt az új év hajnalán nem indulnak el a bankautomaták, vagy baj lenne az eurós címletek kiadásával - közli Elena Kohútíková, akit kollégái csak Euróladynek hívnak. Jelenleg a második legnagyobb pénzintézet, az Általános Hitelbank (VÚB) elnökségi tagjaként a zökkenőmentes átállás főszervezője. Rákérdezek: - Valóban, mi lesz akkor?

- Akkor riasztjuk összes alkalmazottunkat, és január elsején minden bankfiókunkat megnyitjuk. Az emberek nem maradhatnak készpénz nélkül.

Így lesz ez más bankoknál, többek között az OTP szlovákiai leányvállalatánál is. Még akkor is, ha a bankautomaták működni fognak. Ünnep ide, munkaszünet oda, a forgalmas bankfiókok január elsején is nyitva tartanak, de az első négy napon csupán díjmentes pénzbeváltással foglalkoznak majd. A legtöbb helyen január 5-től nyújtanak teljes körű szolgáltatásokat. Ezen a napon jelennek meg a nyugdíjasok bankszámláin az immár euróban folyósított járandóságaik, amelyeket az idén januártól 6,95 százalékkal emeltek meg.

Nagy munkában lesznek a töltőállomásokat üzemeltetők is, hiszen szakembereiknek új év hajnalán minden egyes kúton kézzel kell átállítaniuk a kijelzőket euróra. - Ahány kút, annyiszor egy óra a munka. Több százan veselkednek neki a műveletnek, de azért azt ajánlom, hogy ne üres tartálylyal köszöntsük az új évet, mert január elsején csak a legforgalmasabb állomásokon lehet majd tankolni - figyelmeztet Milan Zigo, a szlovákiai petrokémiai kereskedelmi szövetség (SAPPO) elnöke.

Az idén az eddiginél is látványosabbra tervezik a szilveszteri pozsonyi Duna-parti bulit, amely nemcsak óévbúcsúztató, hanem euróköszöntő is lesz. - Óriásképernyőn számoljuk majd az óév utolsó perceit, aztán éjfélkor lézersugarakkal villantjuk fel a szlovák és az uniós zászlót, majd pedig az új pénznem jelét - közli Milan Vajda, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. A legtöbben az első tizenhat naptól tartanak, amikor a szlovák korona még, az euró pedig már hivatalos fizetőeszköz lesz, a visszajáró pénzt viszont csak az uniós pénznemben lehet adni.

Nyilván lelassul a kiszolgálás, ezért már most türelemre kérik a lakosságot, hiszen ismerkedni kell az új pénzzel, főleg a sok fémpénzzel. Több kisbolt és kocsma tulajdonosa már most úgy döntött, hogy a bonyodalmak elkerülése végett jövőre csak január 17-én nyit ki. Emiatt főleg a falvakban akadozhat az ellátás. - Ki a frász fogja számolgatni azt, hogy egy korsó sörért leperkált százkoronásból mennyi jár vissza euróban? - dohog az egyik pozsonypüspöki kisvendéglő tulajdonosa. - Ezért csak január 17-én nyitok, addig kipihenem az ünnep fáradalmait Hévízen! - csattan a hangja.

A magyar-szlovák határátlekők közelében egyelőre nem tervezik a kis, de rendszerint forgalmas pénzváltók bezárását. - Mi eddig is jórészt a forint és a szlovák korona beváltásából éltünk. Bízunk abban, hogy a magyarországi ügyfeleink jövőre sem maradnak el, s nem csökken a Magyarországra utazó szlovákiai polgárok száma sem. De biztosat majd csak három nap után tudunk mondani - vélekedtek a párkányi, a Győrhöz közeli, vámosszabadi-medvei határátkelő mellett működő, továbbá a révkomáromi, a füleki (Filakovo) és a kisújhelyi (Slovenské Nové Mesto) pénzváltó üzemeltetői.

Igor Barát kormánybiztos, aki ezekben a napokban a legtöbbet dolgozó közhivatalnonkok közé tartozik, mosolyogva mondja: - Remélem, nemcsak eurókban, hanem türelemben és rugalmasságban sem szűkölködünk jövőre. Főleg az első, kritikus tizenhat napon.

Szilvássy József/nol.hu