Čaplovič szélesebb körű változásokat eszközölne az oktatásügyi törvényben

2009. január 2. - 17:34 | Belföld
Amennyiben a parlament nem fogadja el újra az államfő által megvétózott iskolaügyi törvényt, Dušan Čaplovič kormányalelnök létrehozna egy csoportot, amely egy szélesebb körű, nemcsak a helységnévhasználatot érintő tervezetet dolgozna ki.

Hozzátette, hogy egy évvel az oktatásügyi törvény elfogadása után egy sor gyakorlati probléma merült fel, amelyeket - a helységnevek használatával együtt - javítani lehetne 2009 tavaszán. "Számomra az a fontos, hogy a kétnyelvűség megmaradjon. Amennyiben az elnöki vétót nem törik meg a képviselők, amellett vagyok, hogy létrejöjjön egy csoport, amely új megoldást találna" - nyilatkozta a kisebbségi és emberi jogokért felelős kormányalelnök. Véleménye szerint a képviselőknek mérlegelniük kellene Ivan Gašparovič kifogásait, melyek szerint az államfő alkotmányellenesnek tartja a törvény egyes rendelkezéseit.

Čaplovič úgy vélekedik, a gyakorlatból kellene példákat meríteni, megkérdezni tanárokat, szakembereket, és még tavasszal elfogadni egy olyan törvénytervezetet, amely a következő iskolaévtől életbe is léphetne. Ezzel szerinte egy évvel az elfogadása után kijavíthatnák az eredeti törvény "gyermekbetegségeit".

Konkrét elképzelései szerint érezhető változások történnének az iskolák finanszírozásában, világossá tenné, mi tartozik állami és mi iskolai hatáskörbe, valamint a tanári fellépést is érintenék a változások.

A kisebbségi iskolák számára gyártott tankönyvekben két nyelven jelenítené meg a helységneveket, azonban akárcsak Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter, első helyen az államnyelven tüntetné fel őket.

Sme.sk/para