Csáky 2009-re előrehozott választásokat vizionál!

2009. január 2. - 12:31 | Belföld
Csáky Pál, az MKP elnöke előrehozott választásoktól is tart, mely választásokra természetesen a Smernek lenne szüksége.

- Ebben a pillanatban nem tudjuk megmondani, mikor lesznek a parlamenti választások. Vélhetően 2010-ben, de nem zárom ki azt sem, hogy a kormánypártok, elsősorban a Smer nyomására esetleg előrehozott választások lesznek 2009. második felében. Ha bekövetkezik, hogy a helyzet rosszabbodni fog, akkor az a Smernek komoly helyzet lesz - nyilatkozta az MKP elnöke, aki szerint halmozódni fognak a korrupciós és klientelista botrányok a koalícióban, és a világméretű pénzügyi válság, valamint az euróbevezetés hatása is érződni fog.

- Az ellenzék kötelessége az, hogy alternatívát teremtsen a jelenlegi valóságra. Hogy ez mennyire lesz sikeres, azt majd meglátjuk. Prioritásunk az, hogy hatékonyabbá tegyük az együttműködést. A többi már a választók kezében van - mondta Csáky.

Az MKP elnöke az esetleges előrehozott parlamenti választásokról parlamenti körökből hallott. Szerinte két eset is lehetséges, egyrészt a koalícióban sűrűsödni fognak a korrupciós botrányok, másrészt romolhat a foglalkoztatás, a szociális-gazdasági helyzet, nőhet a szociális feszültség. A korrupciós botrányok miatt pedig koalíción belüli veszekedésekre is sor kerülhet. Csáky szerint világos, hogy a koalíciót nem az elvek és a jövőkép tartja össze. - Nekik nincs jövőképük, mert a múltból élnek - mondta az MKP elnöke.

Csáky Robert Fico kormányfőt is bírálta, mert az épp az SNS-re bízta az eurós támogatási alapokat. Szerinte hiába cserélik ki a minisztert, ha a pártelnök marad, további gondok keletkezhetnek. Épp erről az oldalról keletkezhetnek negatív ráhatások a koalícióban, épp ezért Csáky szerint 2009. emiatt is lesz bonyolultabb év mint 2008. volt.

SITA, -para

Címkék: Csáky Pál