Roma, homokos, de bevándorló se legyen a szomszédban...!

2009. január 4. - 14:35 | Belföld
Fokozódik a romákkal szembeni antipátia a szlovákiai állampolgárok körében, derült ki a szlovákiai emberjogi központ (SNSĽP) által megrendelt közvélemény-kutatás eredményeiből.

2008-ban növekedett azoknak az aránya, akik nem szívesen lennének romák és muzulmán vallásúan szomszédai. Legalábbis erre utalnak a legfrissebb adatok, amelyekt egy hasonló jellegű 2006-ban készült felméréssel hasonlítottak össze. A romák szomszédsága jelenleg a népesség mintegy négyötödének derogálna, míg a zsidókat a megkérdezettek valamival több egy negyede nem szeretne szomszédjának tudni.

„A romákkal szembeni ellenszenvnek igen mély társadalmi gyökerei vannak“, magyarázta Alena Kotvanová az emberjogi központ egyik illetékese. Figyelemreméltó jelenség, hogy a lakosság minden egyes a szóban forgó ankétba besorolt nációval szemben negatívabb érzelmeket táplál, mint két évvel ezelőtt.

A legtöbben drogos szomszédot nem kívánnának maguknak, minden második szlovák állampolgár pedig a homoszexuális embereket szomszédságát utasítja el. Miközben a megkérdezettek 67 százalékát irritálná egy szélsőjobboldali nézeteket valló szomszéd is. A bevándorlókat főként faji alapon a polgárok mintegy kétötöde utasítja el.

A felmérésből, amelyet a Focus ügynökség készített, kiderül, hogy a fiatalabb korosztályok tagjai toleránsabbak, mint az átlag.

sme/para