Csáky: Magyar püspökre lenne szükség

2009. január 5. - 10:40 | Belföld
Magyar nemzetiségű katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában - nyilatkozta az MKP elnöke, Csáky Pál.

"Tehetséges, magyar anyanyelvű embereket kellene kinevezni, akik törődnének a magyar hívőkkel. Ez meggyőző lépés lenne, hogy a szlovák katolikus egyház ezekkel az emberekkel is törődik" - jelentette ki Csáky a pozsonyi SITA hírügynökség által hétfőn nyilvánosságra hozott interjúban.

Az MKP elnöke kifejtette: mivel a közeljövőben három püspök vonul nyugdíjba, elegáns megoldás lehetne, ha az egyik egyházmegye élére magyar nemzetiségű püspököt neveznének ki, aki tagja lenne a Szlovák Püspöki Konferenciának. Csáky szerint mindenképpen meg kell nyitni ezt a témát, hisz 400 ezer embert érint Szlovákiában, főként katolikus szlovákiai magyarokat.

Csáky Pál kritizálta az egyházmegyék 2008-as területi újrafelosztását is. "Ebben a helyzetben a püspöki helynökök, a vikáriusok kinevezése sem tekinthető elégséges megoldásnak. A Kassai, a Rozsnyói és a besztercebányai egyházmegyében úgy-ahogy elfogadható megoldás született, De a Nyitrai egyházmegyében nincs semmiféle megoldás, ahogy a Pozsonyi egyházmegyében sem." - mondta az MKP elnöke. Szerinte Nagyszombatban sem javult a helyzet. "Úgy gondolom, ha ebben a három egyházmegyében előrelépés történne, akkor félmegoldásról beszélhetnénk" - állítja Csáky.

Csáky megjegyezte, hogy Esztergomban több püspök szlovák volt. Ján Černoch, a Magyar Királyság érseke például alig tudott magyarul, a hívők mégis szerették. "Egyetlen pap, püspök, egyház sem foglalkozhat csak magával, nem veheti figyelembe csak a saját, vagy csak egy nemzet érdekeit. A szlovák egyháznak törődnie kell a szlovákiai magyar hívőkkel. Szlovákia lakosságának majdnem 20 százalékát különböző kisebbségek teszik ki. A szlovák katolikus egyháznak át kell gondolnia, hogyan fogja gondozni a magyar híveket a XXI. században. Arra számítok, hogy korszerű módszereket fog alkalmazni, és meg kell találnia az utat a más nemzetiségű hívőkhöz is" - jelentette ki Csáky Pál a SITA hírügynökségnek adott interjúban.

(sita/para)