"Fontosabb az életszínvonal, mint a kisebbségi jogok"

2009. január 5. - 12:55 | Belföld
Robert Fico kormányának köszönhetően jobb az ország kisebbségi politikája mint Dzurindáék idején - jelentette ki a kisebbségekért felelős SMER-es miniszterelnök-helyettes, Dušan Čaplovič.

Az előző kormány csak a magyar kisebbségre koncentrált, ezen változtatott a Fico-kabinet. Čaplovič szerint erre példa, hogy míg a Dzurinda-kormány alatt csak a magyar tannyelvű iskolák kaptak kiemelt támogatást, a SMER kormányzása alatt az összes kisebbségi tannyelvű iskola kap. A miniszterelnök-helyettes szerint kormányzásuk alatt növekedett az EU-s és az állami támogatások száma is.

"Dzurindáék alatt csak az a település kapott támogatást, ahol MKP-s volt a polgármester, és ez ugyanígy volt a vállalkozások támogatásánál is. Nagyon rossz politikát folytattak" - nyilatkozta Čaplovič. Szerinte egyáltalán nem romlott a szlovákiai magyar kisebbség helyzete. "Sokszor jártam a déli, magyarlakta területeken. Karácsonyi üdvözlőlapot is ebből a térségből kaptam a legtöbbet, leginkább magyar polgármesterektől. Ők tudják, hogy az emberekért teszek mindent" - tette hozzá a kormányfő-helyettes.

Čaplovič szerint a Szlovákia és Magyarország közti viszony 2002-ben romlott meg, amikor Dzurinda Medgyessy Péterrel találkozott, és az akkori szlovák kormányfő idő előtt távozott a tárgyalásról. A helyzet most azért lett rosszabb, mert az MKP nem kormányoz.

Čaplovičnak neves euroszocialista képviselők, Hannes Swoboda és Jan Marinus Wiersma is azt mondták, hogy Ján Slota és Csáky Pál között semmi különbség nincs.

"Szlovákia problémája nem a magyar, hanem a roma kisebbség. Főként a déli területeken, mivel ott erősen asszimilálták a magyarok a romákat" - mondta Čaplovič. A miniszterelnök-helyettes biztos abban, hogy a kisebbségeket inkább érdekli az életszínvonaluk és a munkalehetőségek, mint kulturális és kisebbségi jogaik.

(sita/para)