Fico szerint a választások után csak két párt lehet a kormányban

2009. január 6. - 13:17 | Belföld
A szlovák miniszterelnök nem zárja ki, hogy a választások után csak két párt marad a kormányban.

Most mindannyiunkon múlik, milyen eredményt érünk el 2010-ben, s aztán aszerint áll fel a kormánykoalíció. A két pártra szűkülést nem zárom ki. Ha lenne olyan két lehetőség, melyek szerint egy szolid többség adódna a parlamentben, akkor nem kell mindenáron egy harmadik, negyedik partnert is behúzni. Minél kevesebb párt van a kormányban, annál jobb. Ez az az elv, amelyhez a Smer biztosan tartja magát. De hogy ez így lesz-e, azt nehéz megmondani- fejtette ki a miniszterelnök a SITA hírügynökségnek, és hozzátette, hogy 2006-os partnereit nem bánja.


-Egészen másvalami fontos, a dinamika. Azaz hadd legyen a Smernek és a HZDS-nek is más elnökjelöltje, de ez ne befolyásolja például azt, hogy megegyezzenek a költségvetésben, vagy az olyan fontos jogi előírásokban, amelyre szüksége van ennek az államnak. Eddig semmi ilyesmi nem történt. Nem voltunk tanúi annak, hogy bárki is a választások előtti időszakban választási témává avatna fontos tárgyalásokat és döntéseket, melyek a legjelentősebb törvényeket érintik -mondta a miniszterelnök. Robert Fico szerint a Smernek okosnak kell lennie, hogy a Smer és a HZDS közti viszonyt ne terhelje az államfői posztra vonatkozó nézetek különbsége, netán az, hogy a HZDS a jelenlegi államfő ellen aktívan fel akar lépni.


-Nem lesz egyszerű, de ezt tudnunk kell kezelni. A Smernek is meg van a maga jelöltje és a HZDS-nek is. Lehetetlen, hogy az elnökválasztás bármilyen ellentét okozója legyen. Hisz ennek semmiféle logikája nem lenne. A HZDS feltehetően keményen opponál majd a jelenlegi államfő ellen, s mi ezzel konfrontálódunk. Viszont bizonyos nagyvonalúsággal kell kezelnünk ezeket a véleményeket - taglalta a miniszterelnök.  


SITA, -para

Címkék: elnökválasztás, Smer