Pótalkatrészeket vásárol az állam nem létező járműveire?

2009. január 7. - 09:57 | Belföld
A szlovák hadsereg olyan járművekre vásárol alkatrészeket, amelyeket csak papíron birtokol - figyelmeztet szerdai kiadásában a Sme napilap.

Egy novemberi közbeszerzési pályázat alapján kiderül, hogy a honvédelmi minisztériumot olyan,  már régóta nem gyártott járművekhez készült alkatrészek érdekelték, mint Tatra 613, a Babeta motorkerékpár, 120-as, illetve 105-ös Škoda vagy a VAZ 2101 (Zsiguli). A tender az SL11 típusú autóbuszokat is érintette, amelyeket 1970-81 között gyártottak, és ma már csak nagyon elvétve látni őket az utakon. Harmincnégyféle járműről volt szó, amelyeket már évek óta, valamelyiket már mintegy 24 éve nem gyártanak.

A hadsereg keretszerződések formájában vásárolná meg az alkatrészeket, kilenc csomagban. A lap magyarázata szerint ez annyit jelent, hogy egy meghatározott időszakban 2,5 millió euró értékben vásárolna alkatrészeket, előre kiválasztott beszállítóktól. Például az egyik csomag tartalmazná az Aviához, Karosa C734 és SL11 autóbuszokhoz, valamint a Liaz gépjárműhöz tartozó alkatrészeket 232 ezer euró értékben. Vladimír Gemela, a honvédelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy valóban nem birtokolnak egyetlen SL11 típusú autóbuszt sem, holott papíron még 12 van náluk nyilvántartva. "A valóságban ezek az autóbuszok már meg vannak semmisítve, de valamelyik illetékes nem teljesítette kötelességét és nem vonta ki őket a forgalomból" - mondta. Egy másik csomagban Ladákhoz, Škodákhoz, Babetákhoz rendelnénk alkatrészeket. Ezzel kapcsolatban Gemela ismét elmondta, hogy egyetlen Babetájuk sincs hivatalosan. 

A különös beszerzéseket a szóvivő azzal magyarázza, hogy a minisztérium invesztíciós és akvizíciós hivatala, amely a tendert kiírta, nem tudja hol ellenőrizni, hogy a technika egyáltalán még létezik-e. "A hivatal csak teljesíti a kéréseket. Versenyeztet. Ebben az esetben katonai logisztikusok kérvényezték az alkatrészeket" - közölte Gemela. Elmondása szerint a katonai rendőrség már vizsgálja az nyilvántartásból való kivonás bejelentési kötelezettségének elmulasztását. Állítja, hogy pénzügyi kár nem keletkezik, mivel nem létező járművekhez nem fognak alkatrészeket rendelni. 

A Sme azonban kiemeli, hogy a tender végeredményét befolyásolhatták a régi alkatrészek. Ugyanis például aki az Avia alkatrészeket szeretett volna beszállítani, annak arra a pályázatra kellett jelentkeznie, amely a kiöregedett SL11 buszokat is érintette. A szlovák Transparency International szintén gyanúsnak tartja a tendert. Pavol Nechala ügyvéd szerint ilyen feltételek deformálják és meg is drágíthatják a tendert, mivel a lehetséges érdeklődők körét jelentősen szűkíti azzal, hogy nem mindegyiküknek van a veterán járművekre is alkatrészük.

SITA/para