Pozsonyban rendkívüli V4-találkozó lesz

2009. január 7. - 18:52 | Belföld
Donald Tusk lengyel kormányfő kezdeményezésére a lengyel, a cseh, a magyar és a szlovák miniszterelnök január 8-án délután találkozik Pozsonyban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ott lesz csütörtökön a visegrádi négyek kormányfői találkozóján Pozsonyban, amelyen az orosz-ukrán gázválság nyomán kialakult helyzetet vitatják meg - erősítette meg szerdán a kormányszóvivő az MTI-nek. Daróczi Dávid közölte: Gyurcsány Ferenc a tanácskozáson ugyanolyan kezdeményező lesz, mint az elmúlt napokban a diplomáciai tárgyalásokon, hiszen részben neki is köszönhető, hogy az Európai Unió a korábbinál keményebben lépett fel a gázellátás garantálása érdekében.

A lengyel kormány szerdán késő délután jelentette be, hogy Donald Tusk kormányfő kezdeményezésére a lengyel, a cseh, a magyar és a szlovák miniszterelnök január 8-án délután találkozik Pozsonyban.

A V4-országok közül jelenleg már csak Lengyelországba érkezik orosz gáz Fehéroroszországon keresztül. Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába irányuló szállítások kedd óta szünetelnek - írta az AFP francia hírügynökség.

MTI