Elektronikus csip lesz a foglyokon?

2009. január 9. - 09:36 | Belföld
A hatóságok tervezik, hogy Szlovákiában elektronikus csip lesz az enyhébb büntetésüket töltő rabokon, és akár otthon is letölthetik büntetésüket.

Az igazságügyminisztérium jelenleg még a lengyel példát vizsgálja, ahol ez a rendszer már működik.  A tárca szerint a legenyhébb, pár hónapos büntetésüket töltő személyek esetében a börtönben tartás felesleges, a házi büntetés sokkal gazdaságosabb. Egyébként az ilyen fogoly az államnak évente 13 ezer euróba kerül.


Az elektronikus csiprendszer bevezetésére viszont még nincs kidolgozott szabályozás és pénzkeret sem. A szlovák rendőrség épp ezért a vonatkozó lengyel szabályozást vizsgálja. Lengyelországban mindazok, akik fél évtől kisebb fogházbüntetést kaptak, elektronikus csipet hordanak a kezükön vagy a lábukon, a büntetést ezért otthon is letölthetik. Egy számítógépes rendszer éjjel-nappal figyeli a csipen keresztül a célszemélyt, a csipet csak speciális eszközzel lehet leszedni. Ezek a csipek egy óraszerkezetre hasonlítanak, víz és ütésállóak. Ilyen szerkentyűt tennének azokra is, akik óvadék ellenében szabadultak, vagy ittas vezetés miatt töltik büntetésüket és a feltételesen szabadlábra engedett személyek is.


SITA, -para

Címkék: börtönbüntetés