Mečiar: Magyarország ne oktasson ki a kisebbségi jogokról!

2009. január 9. - 13:39 | Belföld
Az emberi jogokért és a nők egyenjogúságával foglalkozó parlamenti bizottság képviselői nem kívánnak konkrétumokkal előhozakodni magyar kollégáikkal való pénteki találkozójukon.

A bizottságok megegyeztek, hogy a két ország kisebbségi jogainak színvonaláról fognak tárgyalni, valamint a szlovák-magyar alapszerződésről. Ha ezen a találkozón valamilyen konkrétum is felmerülne, azt csak a további értekezéseken tárgyalnák ki.

Nagy László, a szlovák parlamenti bizottság elnöke nem vár a tanácskozástól alapvető változást, bízik benne azonban, hogy a párbeszéd a megfelelő vágányon fut majd tovább.

Vladimír Mečiar szintén nem vár nagy áttörést. Szerinte Magyarországon annyira kiélezett a kisebbségek helyzete, hogy ha ilyen lenne Szlovákiában is, akkor jelentősen romlana a helyzet. Szerinte Magyarország nem oktathat ki senkit ezen a területen. Figyelmeztetett, hogy Szlovákiában a kisebbségek ellenőrzése nem déli szomszédunk feladata, hanem nemzetközi szervezeteké, az Európa Tanácsé, vagy Európai Emberjogi Bíróságé.

SITA/para